Szinte már nem telik el hét anélkül, hogy ne akadna legalább egy olyan Darwin-díjas delikvens, aki egy jól sikerült kép reményében csinál valami veszélyes dolgot, aztán meg belehal. A legutóbbi eset vasárnap Norvégiában történt. Egy 24 éves ausztrál diáklány a Ringedalsvatnet-tó fölé 700 méter magasan benyúló Trolltungán, vagy közismertebb nevén a „Troll nyelvén" pózolt egy fotóhoz, de a mélybe zuhant a szikla széléről.

A Mirror Online szerint Kristi Kafcaloudis egy turistacsoporttal kereste fel a népszerű természeti látványosságot, ahol egy diáktársát kérte meg, hogy fotózza le. A hibát ott követte el, hogy kiment a szikla peremére. Egyszer csak elvesztette az egyensúlyát, majd több mint 200 métert zuhant. A mentőalakulatoknak több órájába telt, hogy felhozzák a mélyből a holttestét.

„Egy csomó ember állt ki a szikla szélére, hogy fotózkodjanak, és ő is beállt a sorba. Amikor ő következett, átlépett néhány követ, de túl közel ment a szikla jobb oldali pereméhez és lezuhant" – mondta el a helyi rendőrség illetékese.

Egyre több a szelfibaleset

Az emberek nemcsak olyankor szoktak meghalni, amikor mások fotózzák őket, hanem akkor is, amikor önmagukat szeretnék megörökíteni. A 19 éves Deleon Alonso Smith például azt gondolhatta, hogy tök menő lenne, ha egy pisztollyal pózolós fotó lenne a profilképe. A szelfizés előtt azonban nem ellenőrizte, hogy töltve van-e a fegyver, aminek az lett a eredménye, hogy a múlt hét kedden véletlenül nyakon lőtte magát houstoni ottonában, és meghalt. 

Az oroszok a legrosszabbak

Az oroszok élen járnak a halálos szelfikben. Az év eleje óta legalább százan sérültek meg és tíznél is többen haltak meg az önfotózás miatt. Az orosz belügyminisztérium ezért kampányt is indított, hogy felhívja az emberek figyelmét a szelfizés veszélyeire. A jelek szerint ez eléggé elkerülte a 21 éves Anna Krupejnyikova figyelmét, aki júliusban egy hídon akart lőni magáról egy szelfit, és ez az életébe került. Nekitámaszkodott ugyanis egy kerítésnek, ami nem bírta el a súlyát. Anna 12 méter zuhanás után lelte halálát. 

Moszkvában egy lány szintén szelfizés közben lőtte meg magát, de ő túlélte a balesetet. Az Urál hegységben pedig két férfi pózolt kézigránáttal, ami nem volt igazán bölcs dolog a részükről, mivel felrobbantották magukat. Nagy port karvart Xénia Ignatyeva halála is. A 17 éves lány egy tavaly áprilisi éjszakán mászott fel egy szentpétervári vasúti hídra, bár ő pont nem szelfizni akart, hanem a barátnőjével szerette volna lefotóztatni magát. Ahogy bizonyára már sejti, ő is lezuhant. A 10 méteres esés során egy távvezetéketben igyekezett megkapaszkodni, ám ezzel csak annyit ért el, hogy a becsapódás előtt az áram is megrázta. 

A szelfibotjába csapott a villám

A walesi Brecon Beacons hegységben idén júliusban egy férfi fotózgatott a szelfibotja segítségével. Ezzel nem is lett volna gond, csak aztán jött egy vihar és villámlani kezdett. A legtöbb ember tisztában van vele, hogy ilyenkor nem érdemes hosszú, fémből készült tárgyakat markolászni, de ő nem tartozott közéjük. A szelfibotba csapó villám rajta kívül egy másik férfit is megölt, és két másik túrázót is megsebesített.

Ezért ne csináljon daredevil szelfit

Idén januárban négy indiai diák indult autóval a Tadzs Mahalhoz India nemzeti ünnepén. Útközben támadt az a hülye ötletük, hogy a háttérben közeledő vonattal csináljanak egy úgynevezett „daredevil szelfit”. Azt tervezték, hogy az utolsó pillanatban ugranak el a szerelvény elől. Ez sikerült is nekik, de arra nem gondoltak, hogy a másik sín sem véletlenül van a helyén. Pedig jobban tették volna, mert az ellenkező irányból érkező vonat elcsapta őket. A diákok közül hárman vesztették életüket, negyedik társuk csupán azért úszta meg, mert oldalról fotózta a többieket.

Olyan is volt, hogy lezuhant egy repülőgép

Az ember azt hinné, hogy a pilóták okosabbak annál, minthogy egy ütős fotó miatt kockáztassák az életüket. Hát nem! Tavaly május 31-én az amerikai Colorado államban egy Cessna típusú kisrepülőgép zuhant le, mert a pilóta és az utasok már a felszállás alatt elkezdtek szelfizgetni, amihez a mobiljuk vakuját is használták. A gép 225 méteres magassában hirtelen egy bal fordulót vett, majd becsapódott a repülőtér földjébe. A balesetben a pilóta és egy utas halt meg, másik négy ember viszont a csodával határos módon életben maradt.

Túl happy volt

Tavaly áprilisban a 32 éves Courtney Sanford egy amerikai autópályán kezdett szelfizni. A nő annyira rápörgött Pharrell Williams "Happy" című slágerére, hogy úgy érezte, egyszerűen muszáj lefotóznia magát a volán mögött, hogy aztán kiposztolja a Facebookra, hogy mennyire boldoggá teszi a dal. Másodpercekkel azután, hogy a bejegyzés megjelent az adatlapján, autója áttért a szemközti sávba, majd frontálisan összeütközött egy teherautóval. A nő a helyszínen életét vesztette.