Olyan egészségesen étkezett, hogy leállt a menstruációja, hullani kezdett a haja

2015.11.06. 15:24

A kaliforniani Jordan Young nagyjából másfél, két évvel ezelőtt tért át a vegán életmódra, azután, hogy mindenféle gyomorbajai voltak az egyetemi évei végén. Eleinte jó megoldásnak tűnt az étrendváltás, de viszonylag gyorsan kiderült, hogy Younger annyira túlzásba vitte az egészséges életmódot, hogy az már az egészsége rovására ment, akármilyen furcsán is hangzik ez - írja a Daily Mail.

Az első, sikeres és bizakodásra okot adó időszak után elindított egy életmódblogot, meg egy Instagramot is. Mostanra viszont odáig jutott, hogy arról írt könyvet, hogyan szakított az extrémen egészséges életmóddal, és kezdett újra húst enni.

Eleinte tisztítókúrákat tartott, utána tért át arra, hogy száműzi az életéből az állati eredetű élelmiszereket, és közben rácsúszott a különféle léböjtkúrákra is. 

„Az elején nagyon jót tett, tisztított és méregtelenített, tele voltam adrenalinnal és energiával, mert éreztem, hogy valóban segít a gyomorproblémáimon” – mondta a lapnak. Annyira bejött neki a dolog, hogy elindította a blogját és az Instagramot is, hogy másokat is rávegyen az életmódváltásra, receptekhez jusson, megismerkedjen hozzá hasonló emberekkel.

Teljesen beszippantotta az egészségtudatosság. „Minden ébren töltött órámban az étrendemmel foglalkoztam. Nem is tudtam rendes életet élni, nem jártam társaságba, semmi sem érdekelt” - mondta.

Amikor nagy ritkán találkozott valakivel, jellemzően valamelyik rokonával, akkor sem ment velük soha étterembe, vagy olyan helyre, ahol enni lehetett, mert attól tartott, hogy bármilyen felszolgált kaja felboríthatja az étrendjét, ezért inkább a találkozók előtt vagy után evett.

Néhány hónap után viszont megbosszulta magát az extrém diéta. Először is lefogyott. Nem durván, a 162 centis magasságához 47 kiló tartozott, ami nem brutálisan sovány, de a fogyással együtt azt is érezte, hogy erőtlenné vált. Gyorsan elfáradt, a nap végére általában hulla volt. Emellé jött az, hogy elkezdett hullani a haja, és visszatértek a gyomorpanaszai is. Nagyjából egy évvel a diéta kezdete és fél évvel a blogja beindítása után leállt a menstruációja is.

Még ez sem volt elég ahhoz, hogy felismerje, valami nagyon nincs rendben a szervezetében. Fél évvel a menstruációja leállása után jutott el csak a felismerésig. Egy barátjával beszélgetett, aki éppen felépült az étkezési zavaraiból, és vele beszélgetve esett le neki, hogy valószínűleg ő is hasonló problémákkal küzd.

Ezután ment el egy orvoshoz, aki megállapította, hogy súlyosan alultáplált. Azt mondta, a szervezetének szüksége van az állati fehérjékre, és kezdjen el újra legalább halat és tojást enni.

Jourdan eleinte tiltakozott, mégiscsak megszállott vegán volt, de végül orvosa tanácsára szép lassan visszavezette az étrendjébe az állati eredetű termékek egy részét, mostanra eljutott odáig, hogy nagy ritkán vörös húst is eszik.

A nyáron írta meg a blogjába, hogy szakít, és hogy miért szakít pontosan a szigorú életmódjával, és hogy továbbra is az egészséges életmóddal szeretne foglalkozni, de lazítania kell az egészsége érdekében az étrendjén, ezért az életmódváltás jegyében például terápiára is elment. A legtöbb olvasója megértette, de gyorsan elpártoltak tőle nagyjából ezren. Ahhoz képest, hogy most Instagramon 121 ezer követője van, nem is olyan nagy veszteség.

„Segített felismerni, hogy a vegán közösségben mennyire elitista hozzáállással állnak néhányan a világhoz” – mondta.

Jourdan étkezési zavarának van tudományos neve, nem küzd egyedül a problémával. Orthorexia nervosának hívják azt az étkezési zavart, amikor valaki annyira görcsösen akar egészségesen étkezni, annyira irtózik mindentől, amiről azt gondolja, hogy nem biztos, hogy egészséges, hogy végül átesik a ló túloldalára, és egész egyszerűen sok, fontos tápanyagot kizár az étrendjéből.

Az orthorexia nervosát hivatalosan még nem ismerték el étkezési zavarként, viszonylag friss tünetegyüttesről van ugyanis szó. A kifejezést 1997-ben alkották meg, de csak az elmúlt néhány évben kezdtek el vele komolyabban foglalkozni, ahhoz egyelőre kevés a tudományos bizonyíték, hogy hivatalos étkezési zavarként definiálják, de az biztos, hogy azt felismerték már, hogy az egészséges életmód is egészségtelenné válhat.