A szexualitást vizsgáló tudósok kedvenc témája a pornó, és az ahhoz kapcsolódó emberi viselkedés. Azt azonban, hogy mit néznek a férfiak és a nők, eddig még nem sokan vizsgálták meg tudományos szempontból. A Pornhub statisztikái ezt rendszerint pótolják, bár az interneten nehezen lehet követni, melyik IP-cím érkezik nőtől vagy férfitől. Egy új tanulmányban kifejezetten a nemek közti pornónézési szokásokat vizsgálták, a kutatást a The Journal of Sex Research magazinban tették közzé. 

A hiánypótló kutatásra Dr. Justin Lehmiller, szexuálpszichológus hívta fel a figyelmet a Playboyban írt cikkében. A kutatás, amit Gert Martin Hald (dán) és Aleksandar Štulhofer (horvát) tudósok készítettek, online felmérésen keresztül zajlott. Összesen 2227 horvát férfit és nőt kérdeztek meg, 18 és 40 év közöttieket. A résztvevők 64%-a heteroszexuális, a többiek vonzódnak a saját nemükhöz – ez fontos az eredményeket nézve. Mindegyik megkérdezett félig-meddig rendszeresen fogyaszt pornót. Ez azt jelenti, hogy nem minden nap, de hetente, kéthetente biztosan. 

A kutatók összesen 27 kategóriát (amatőr, leszbi, hármas, sm, stb.) soroltak fel – ennél lényegesen több van a nagyobb pornóoldalakon. Az eredmények a következők, az öt leggyakrabban nézett kategóriákban:

A Heteroszexuális férfiak öt legnézettebb pornója:

1. Amatőr

2. Orális szex

3. Nagy mellek

4. Hármasszex

5. Anál

A heteroszexuális nők ezeket nézik a leggyakrabban

1. Hármasszex

2. Orális szex

3. Softcore (erotikus műfaj)

4. Gang bang (egy nő három vagy több férfival)

5. Nagy farkúak

A listát nézve van ugyan átfedés a nemek közt, de bőven akad eltérés is, főleg a sorrenden. Érdekes, hogy az orális szexet ábrázoló pornóvideókat a férfiak és a nők is nagyjából ugyanannyira fogyasztják.

A melegek és leszbikusok top 5 pornója is eltér, a melegek az anál, orál, hármas, amatőr és meleg kategóriákat fogyasztják ilyen sorrendben. A leszbikusok, biszexuális nők pedig a hármas, biszex, orál, leszbikus és orgia kategóriákat kedvelik. 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hetero férfiak ne néznének melegpornót, és azt sem, hogy a leszbikus nők ne néznének hetero pornót. A vizsgálatban résztvevők ugyan egy szűk keresztmetszet, de nagy valószínűséggel a nemek közti különbségeket világviszonylatban is jól ábrázolják.