A motoneuron betegségben szenvedő Jackie Baker két lányával töltötte az utolsó perceit egy eutanáziát végző svájci klinikán. A Mirror Online szerint ez a szelfi közvetlenül azelőtt készült róluk, hogy az 59 éves swansea-i asszony megnyomta a gombot, ami mérget fecskendezett a szájába.

A motoneuron betegségek (ezek közül a leggyakoribb az ALS ) az idegrendszert támadják meg, és fokozatosan építik le az embert. Ahogy romlik a beteg állapota, egyre nehezebben tud járni, beszélni és lélegezni, míg végül mindez teljesen lehetetlenné válik számára. 

Ez történt Jackie Baker-rel is, aki idővel úgy érezte, hogy csapdába esett a saját testében. Jól tudta, hogy nincs kiút, hiszen édesanyja 62 évesen ugyanebben a betegségben vesztette életét. Az asszony szeretett volna méltósággal meghalni, ezért elhatározta, hogy egy eutanáziát végző klinikán fog véget vetni szenvedéseinek.

A nagymamának 8 ezer fontra (úgy 3 és fél millió forintra) volt szüksége a költségekre és az utazásra. Az összeg előteremtésében két lánya segített neki. Rose és Tara O'Reilly adománygyűjtő kampányt indítottak, hogy teljesíthessék anyjuk utolsó kívánságát. Közben egy jótékonysági estet is elkezdtek szervezni, amelyen terveik szerint vetkőző pincérek és egy nőimitátor buzdította volna adakozásra a vendégeket. Mivel azonban az Egyesült Királyságban tilos öngyilkosságban segédkezni, Tarát még előtte meglátogatták a rendőrök, hogy figyelmeztessék: büntetőeljárás indulhat ellenük.

Rákényszerítettek, hogy lemondjam az estét. Fogalmam sincs, hogy mit fogok csinálni, és hogyan szedem össze a pénzt. Meg kellene változtatni a törvényeket. Embertelen, hogy hagyják szenvedni az édesanyámhoz hasonló embereket. Borzasztóan feldúlt vagyok. A gondolat, hogy látnom kell anyámat, ahogy méltóság nélkül hal meg, nagyon rossz érzéssel tölt el

– kesergett akkor Tara O'Reilly. 

Az összeg végül az est nélkül is összejött, így Jackie Baker két lányával együtt vonatozott el a svájci klinikára, ahol teljesítették az akaratát. 

„Nem félek a haláltól. Úgy érzem, már a pokolban vagyok” 

– mondta az asszony, aki egy Bob Marley számot hallgatva vetett véget életének.

„Az ő döntése volt. Tudom, hogy furán hangzik, de boldogok vagyunk

– öntötte szavakba érzéseit Tara O'Reilly.

A gyászoló testvérek tisztában vannak vele, hogy hazautazásukat követően a rendőrök kihallgathatják őket, de azt mondják, vállalják tettük következményeit.