A 17 éves Alex Hayes és a 19 éves Tori Levett csupa olyan dologgal tölti az idejét, mint a legtöbb ausztrál tini. A strandon henyélnek, szörföznek az óceánban vagy fesztiválokon partiznak, és életük minden apró mozzanatát gondosan dokumentálják az Instagramon. Az egyetlen lényeges különbség, hogy nekik lényegében ez a „munkájuk”.

A Mashable szerint Alex Hayes még a középiskolát sem fejezte be, de máris több mint 80 ezer követővel büszkélkedhet az Instagramon, ami azért nagy szó, mert ez általában csak azoknak az ausztráloknak sikerül, akik szerepeltek valamilyen valóságshow-ban, vagy mondjuk csöcsvillantós modellként hívják fel magukra a figyelmet. A srác viszonylag korán kezdte építgetni az imidzsét. Már 14 évesen felbukkant a Hurley szörfmárka YouTube csatornáján, amint egy rangos szörfversenyen fűzögette a csajokat.

Bár ebben a szcénában sokan ismerték, az ausztrál köztudatba csak idén júniusban robbant be, amikor egy szelfin örökítette meg, hogy egy jókora cápával együtt csapatta szörfözés közben. Hayes több mint 7 ezer lájkot gyűjtött be a képpel, aztán egyszer csak közölte, hogy az egész kamu volt. Mint mondta, a veszélyes cápát poénból photoshoppolta a fotóra, és azt gondolta, mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy nem igazi.

"Örülnék, ha egy ilyen nyugis cápa lenne a haverom"

– poénkodott akkor a tini. Azóta eléggé beindult a szekere. Egy átlagos fotója 3 ezer fölötti lájkot kap, a kommentekben meg csini lányok csapják neki a szelet.

A több mint 40 ezer követőnél járó Tori Levett szintén igazi életművész. Ő is szokott szörfözni, de nála inkább a modellkedés jelenti a fő csapásirányt. Most épp azon filózgat, hogy mellette elkezd DJ-zni is. Neki azután indult be igazán a szereke, hogy elérte a 10 ezer követőt. Mindössze annyit kellett tennie, hogy kirakta a profiljába az e-mail címét, és máris özönleni kezdtek az ajánlatok.

Hair feeling great thanks from a visit by the lovely @haircreationbykristin @samevanslife *

Tori Levett (@torilevett) által közzétett fénykép,

De vajon mennyit keresnek, és egyáltalán miért kapják a pénzt?

Alex Hayes és Tori Levett sikerének titka abban keresendő, hogy roppant ügyesen brandingelik magukat, és instájukat pont azok a fiatalok követik, akik egy csomó nagy márka célcsoportjába tartoznak. Leginkább azzal keresik őket, hogy ruhákat, kiegészítőket, szörfdeszkákat vagy fesztiválokat promotáljanak, de a cégek nem igazán szólnak bele a részletekbe. Csak azt várják, hogy trendi fotókon láthassák vissza a márkájukat.

Olyan, mintha egy újságban hirdetnének, hiszen pontosan tudják, mennyi embert érhetnek el vele. Ha mondjuk 60-70 ezer a cél, hozzám fognak fordulni

– fejtette ki Alex Hayes.

I can fly ***

Alex Hayes (@alexhayess) által közzétett fénykép,

A srác nem árulta el, hogy eddig mennyi pénzt lapátolt össze, de egy konkrét példát azért mondott. Tavaly 5 ezer ausztrál dollárt (egymillió forintot) kapott a Nutri-Grain zabpehely gyártójától 40 posztért cserébe, amelyekbe a #fuelon hashtaget kellett belecsempésznie. Ennek a cégnek sem voltak extra igényei, ezért csak azt csinálta, amit egyébként is: deszkázott, szörfözött és snowboardozott.

Tori Levett az ügyféltől függően 100 és 200 ausztrál dollár (20 és 40 ezer forint) közötti összeget zsebel be egyetlen fotójával. Az egyik legnagyobb megbízását a Bonds fehérneműmárkától kapta. Bár ők nem pénzben fizettek, hanem nekiadták azokat a cuccokat, amikben az Instagramján pózolt.

** @bondsaus * @liamburnettblue #bonds100

Tori Levett (@torilevett) által közzétett fénykép,

A páros számára a fesztiválok szervezői is jó fogásnak számítanak, mert jelentős mennyiségű ingyen jegyet kapnak tőlük, és felírják őket a VIP-listára, és ezért cserébe pusztán annyit kell tenniük, hogy betagelik az eseményt a fotóikon.

A két fiatal egyetért abban, hogy az instás életnek vannak árnyoldalai is. Szerintük a barátaik féltékenyek rájuk, ezért néhányukat már elvesztették emiatt, és mindig akad néhány netes troll is, akik bizarr kommentekkel borzolják az idegeiket.

Missing boardshorts weather!

Alex Hayes (@alexhayess) által közzétett fénykép,

"Csak azért, mert követőid vannak az instán, az emberek elítélnek a semmiért."

Ugyan tudják, hogy örökké nem fognak tudni ebből megélni, nem stresszelnek túl sokat rajta. Biztosak benne, hogy adódik majd valami más lehetőségük. Jelenleg egyébként Jay Alverrezt és Alexis Rent tartják a példaképeinek. Ők hasonló tartalmakat tolnak, mint ők, csak nálunk is szebb helyekre jutnak el, és még extrémebb dolgokat csinálnak.

Finding plane wrecks with my love outside **

JAY ALVARREZ (@jayalvarrez) által közzétett fénykép,

"Irigy vagyok az életstílusukra. Remélem, nekem is lehetőségem adódik majd valami hasonlóra"

– tette hozzá Hayes.