Charlie Sheen megdöbbentő vallomással állt a világ elé, bevallotta, hogy évek óta HIV-fertőzött. A HIV-pozitív eredmény azonban nem jelenti azt, hogy bárkinek temetnie kellene magát, bár a közhiedelemben a diagnózis még mindig egyet jelent a véggel. Magyarországon is, csakúgy mint az Egyesült Államokban, megfelelő gyógyszeres kezeléssel teljes életet lehet élni HIV-fertőzöttként. És az sem biztos, hogy minden HIV-fertőzött tovább fertőz, a gyógyszerekkel a vírust egészen alacsony szinten lehet tartani a vérben. 

A gyógyszerek alacsony számon tartják a vérben a vírust

„Több mint harminc olyan gyógyszer van, amit kombinációkban, koktélokban kapnak a fertőzöttek. Minél előbb kapják meg a terápiát, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyógyszerek  erősen gátolják  a vírus szervezetben való szaporodását.  fertőzötteknek vissza kell járniuk a megfelelő egészségügyi intézetbe, természetesen állandó kontroll mellett zajlik a terápia" – mondta a Velvetnek az Országos Mikrobiológiai Intézet egykori igazgatója, Dr. Nagy Károly egyetemi tanár. Azt is hozzátette, hogy 2015-től négy vidéki centrum ( és a budapesti Szent László kórház is ellátja a HIV-fertőzötteket.     

„A jelenleg alkalmazott gyógyszerek nagyon jók, de azt tudni kell, hogy számtalan mellékhatásuk is van. Ráadásul a vírusok elég hamar rezisztenciát fejtenek ki – a gyógyszerek egyre kevésbé lesznek hatásosak. Emiatt az alkalmazott terápiában cserélgetni kell a rendelkezésre álló gyógyszereket. A másik fontos dolog, hogy a jelenlegi tudásunk szerint semmiféle módszerrel nem lehet a vírusokat teljes mértékben kiűzni a szervezetből. Hiszen azok beépülnek a megfertőzött sejtekbe, és tovább is adják. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne olyan alacsony számon tartani a vírust a szervezetben, hogy az már nem okoz különösebb patológiás elváltozást.

Emellett nyugodtan lehet élni, nemcsak otthon, munkába is lehet járni, normális életet lehet élni. A fertőzötteknek figyelembe kell venniük, hogy elképzelhető, hogy fertőzőek."

A fertőzés főleg szexuális úton adható át, de nem minden HIV-pozitív fertőző beteg – a gyógyszerek hatására a szexuális úton terjedő fertőzésnek is kisebb az esélye. Ez azt jelenti, hogy nem minden HIV-fertőzött fertőz.  A monogám párkapcsolat és a bizalom természetesen szükséges ahhoz, hogy a HIV-fertőzöttek teljes életet élhessenek. 

Nem minden HIV-fertőzött fertőző beteg

„Ez nem olyan, mint az influenza, de a fertőzés valószínűsége nem nulla. Elképzelhető, hogy valaki nem fertőz, mert a gyógyszerekkel sikerült olyan alacsony szintre szorítani a vírusszámot, hogy már a vérében  nincs  szabad vírus. Ez a vírus a védekező rendszer sejtjeiben bújik meg, ott tovább él, legtöbbször nem adódik át, tehát nem fertőz az illető."

Dr. Nagy Károly azt is elmondta, hogy újabb és újabb gyógyszerek vannak a HIV-vírusra, és a korábbi nehézségeket, hogy adott esetben négy-öt fajta gyógyszert, négy-öt fajta időpontban, akár naponta háromszor is be kellett venni, mára a gyógyszergyárak bravúrosan megoldották.

„Egy-egy tablettában már két-három gyógyszert össze tudnak hozni, egy szemet kell bevenni napi kétszer. A  gyógyszereket a HIV-fertőzöttnek élete végéig kell szednie, és ezt rendkívül szigorúan be kell tartania, egy-két alkalmat sem lehet kihagyni, mert a sejtekben megbújó vírusok elkezdenek burjánzani"– mondta.

Magyarországon a teljes gyógykezelés ingyenes, és amennyiben a fertőzött betartja a gyógyszeres terápiát, mellette egészséges életmódot él, rendszeres sportol, akkor normális életet élhet – akár úgyis, hogy szexuális életet él, és nem fertőz. A fertőzés egyik kísérő tünete a depresszió, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód segíthet ezen a tüneten is.

Magyarországon 2015 első félévében 133 új HIV-fertőzöttet regisztráltak, ezzel 1985 óta az összes HIV-pozitív beteg száma 2978 – áll az Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat honlapján. Más országokkal összehasonlítva, Magyarországon alacsony a HIV-fertőzöttek száma – azoké legalábbis, akiket regisztráltak –, a lakosság és a fertőzöttek számának arányát tekintve. November 20-tól 27-ig rendezik meg az Európai HIV-Hepatitis szűrés hetét, aminek fő üzenete, hogy mindenki tesztelje magát a HIV és Hepatitis vírusokra. Budapesten több szűrőállomás is van, az Anonym Aids Tanácsadó Szolgálatnál, a Semmelweis Egyetem STD centrumában és az Országos Epidemológiai Központban is – a teljes lista ide kattintva látható