„Tisztelem a nőket és ismerem, tisztelem a határaikat, mind szakmailag és a magánéletben is" – posztolta James Deen a Twitteren, a pornószínész ezzel reagált az őt ért vádakra. Stoya, a volt partnere és munkatársa nemi erőszakkal vádolta meg, ráadásul több pornószínésznő ugyanezt állítja. A vádak szerint Deen túllépte azt a határt, amit nem lett volna szabad: folytatta, pedig a pornósok nem akarták már csinálni. Stoya és James Deen a pornóipar Brad Pittjének és Angelina Jolie-jának számított, a keménypornós páros főleg a szadomazochista, hardcore pornófilmjeikkel lett világhírű. 

Keskeny a határ az erőszak és a szadomazo pornó közt, de van határ

A Kink.com oldal látja el a világot a legtöbb szadomazochista pornófilmmel, amikben férfiak kínoznak nőket, nők kínoznak férfiakat, és bár megnézve brutálisak, a forgatások hangulata egészen vicces és szórakoztató is tud lenni – legalábbis akadtak olyan hírek, amikben ezt igazolták a pornósok. A határ a szadomazochista pornófilmek és az erőszak közt egészen keskeny, nehéz civil szemmel megállapítani, mi is történik, és mikortól egyértelmű az erőszak fogalma. Hogy mennyire bonyolult ennek megállapítása, jól példázza az a tény, hogy még külön megerőszakolós pornó is van.

James Deen és Stoya esete több szempontból is furcsa: egyrészt felveti a kérdést, hol van a határ a szadomazo és az erőszak közt, másrészt azt a kérdést is felveti, hogy a forgatásokon zajló erőszakos pornójelenetekben hogyhogy nincs senki aki odafigyelne a közös beleegyezésen alapuló kínzásokba. A 29 éves Tori Lux pornószínésznő szerint ugyanis egy 2011-es forgatáson vele is erőszak történt: kérte, hogy ne folytassák, Deen szerinte mégis tette. 

„Előre tudja a lány, hogy kivel fog dolgozni, előfordul, hogyha olyan fiúval dolgozik valaki, aki erőszakosabb, vagy nem ismeri, van lehetőség közben felállni és azt mondani, hogy nem.

Ha kinézel a kamerából, és azt mondod, hogy hagyd abba, akkor vége. A kamera mögött állónak kell jelezni, hogy durva, és hagyja abba. Előfordulhat, hogyha nagyon szadomazós volt a jelenet, hogy hiába kért segítséget, azt is hihették, hogy eljtássza, hogy szenved. Pont az a dolga, hogy eljátssza, mennyire szenved. Csak el kell játszanunk, hogy jaj, de fáj.

Ebben a  szakmában is van több kategória, és az amatőr kategóriában, ha olyan lány kerül be, akinek fogalma sincs erről, sok dolgot megcsinálhatnak vele, és meg is csinálnak. Velem előfordult, hogy valami nagyon nem tetszett, vagy nagyon durva volt, de én tudtam kezelni" – mondta a Velvetnek az egyik neve elhallgatását kérő pornószínésznő, és azt is hozzátette, ő maga személyesen nem tapasztalta, hogy bármit ráerőszakoltak volna. Véleménye szerint emberek dolgoznak a pornóiparban is, lehet jelezni, hogy ha baj van a partnerrel. 

Arra, hogy az amatőr pornósok körében bármi megtörténhet, akad sajnos hazai példa: Magyarországon még 2011-ben emelt vádat az ügyészség súlyos testi sértés miatt, két nő azt állította, hogy szadomazo pornóforgatás közben félórán keresztül testszerte ütötték őket: a hétgyerekes anya szexmentes, de meztelenül zajló munkára jelentkezett. Ágyhoz, padhoz kötözték, és korbáccsal ütötte őt egy másik nő, majd amikor kimondta a biztonsági szót, amiben megállapodtak, a pornóproducer állítólag mindkettejükhöz odalépett, és mindkét nőt megverte. Az újpesti szadomazo pornóforgatáson történtek ugyan eljutottak a bíróságig, de a tárgyalást elnapolták – a két nő nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. 

A biztonsági szó sem segíthet a forgatásokon

A pornófilmforgatásokon is, és ahogy általában a szadomazo szexet kedvelők körében, van egy biztonság szó, amit ha az egyik fél kimond, véget kell vetni a kínzásnak. Stoya azzal vádolja James Deent, hogy figyelmen kívül hagyta a biztonsági szót, és folytatta a szexet. Emiatt erőszaknak is tekinthető, ami kettejükkel történt, ugyanis:

nem közös megegyezéssel, hanem az egyik fél akaratán kívül történt a szex. 

Több nő is azt állítja, hogy velük is ez történt Deennel, mindannyian pornósok. James Deen karrierjének véget vethet a vádaskodás: a Frisky oldalon máris letiltották a szextanácsadó rovatát, és fontolóra veszik, hogy törlik az eddigi munkásságát az oldalon. James Deen, azaz Bryan Sevilla 1986-ban született Kaliforniában, 2004 óta forgat pornófilmeket, azóta évről évre besöpri a legjobbaknak járó szakmai díjakat. Tehetségére Bret Easton Ellis is felfigyelt, és szerepet adott neki a Kanyon című filmben. Deen hatalmas rajongótáborra tett szert, mint dom, amit a szomszédfiús arcának, a farkának és annak köszönheti, hogy láthatóan élvezi a forgatásokat.

Stoya a pornós munkásságával többnyire a mazochista hajlamait mutatta meg a világnak, amíg James Deen a szadista hajlamaival lett híres. Kettejük párosa azért is működött, mert bár a filmeken egyértelmű alá-fölérendelt kapcsolatuk van, az életben mást mutattak meg magukból. Stoya az erős nőt képviselte, aki mindamellett, hogy tisztában van a saját szexualitásával, pornószínésznő, önmegvalósít, feminista, az egyenjogúság híve. James Deen pedig azt mutatta meg, mennyire jóarc, egyfajta férfi feminista: például a Woodracket oldalán több videóban is sütött-főzött, a videókból összeszedett pénzt pedig egy mellrákos nőket támogató alapítvány kapta meg. Deen emellett mindenhol hangoztatta, mennyire szereti és tiszteli a nőket, hogy odafigyel rájuk, ő volt az a pornós, aki a szomszédfiú külsejével és vad dugásaival számos nőt rabul ejtett. James Deen tagadja az őt ért vádakat – de vajon lehet ezeket a vádakat bármivel bizonyítani? Ki tudja megállapítani, hogy egy szadomazo pornóforgatáson mikortól számít valami erőszaknak? És azok, akik részt vettek a forgatáson a színészeken kívül tanúskodnának? A kérdésre feltehetően azok sem tudják a választ, akik jelen voltak a forgatásokon, pontosan amiatt, mert a forgatás lényege volt az, hogy a pornószínésznők szenvedjenek. 

Más a szadomazo pornó forgatás, mint a normál pornó

„Normál filmnél a szereplők kommunikálnak egymással, és látod is, hogyha fáj neki. A szadomazónál ugyanis azt élvezi a néző, hogy szenved a résztvevő, fáj neki, meg van kötözve, fizikai, lelki megalázásban részesül. A hagyományos pornónál nem az a cél, hogy bemutassuk, hogy szenved a partner, hanem pont az, hogy élvezi. Ellentétben a szadomazo pornóval. A kettő így válik el" – mondta a Velvet megkeresésére Kovács 'Kovi' István pornófilm rendező.

Azt is elmondta, hogy a biztonsági szóról ő is csak olvasott, a forgatásain nem használta, de nem is volt rá szükség, mert másról szól a normál pornó, mint a szadomazo. Az előfordul a forgatásokon, hogy a pornószínésznő valamiért nem tudja vállalni a jelenetet, de szólnak a rendezőnek, ha gond van.

„Előfordul, hogy a lány elvállalja az análjelenetet, de menet közben derül ki, hogy túl vastag a srác farka, ez neki fájdalmaz okoz. Nyilván nem fogom kényszeríteni, hogy de akkor is csináld meg. Az úgyse lesz jó, mert látszik, hogy fáj neki. Volt már olyan is– megint csak az análjelenetnél maradva –, hogy előző nap olyan fiúval dolgozott a lány, aki nem törődött azzal, hogy a lánynak fájt-e vagy nem, fájdalmasan csinálta a jelenetet. Egy ilyen után másnap nem biztos, hogy el tudja vállalni a forgatást a lány nálam. Rendezőként nem tudod azt mondani, hogy vállald el. Fontos, hogy a pornóiparban minden önkéntes. Van egy megállapodás, amit igyekszünk, hogy betartson mind a két fél, de ha közbejönnek problémák, nem kényszeríthetem a lányt."

Más a szadomazo kapcsolat, mint amit a pornóban látni

A szadomazochista pornóforgatásról kirobbant balhé miatt fontos beszélni a szadomazo kapcsolatokról, amik teljesen másmilyenek, mint amit a pornóban látni. A szadomazo kapcsolatok nem egyenlők a szerepjáték szexszel, azaz nem mindegy, hogy két ember úgy él együtt egy kapcsolatban, hogy folyamatosan, életük minden percében alá-felé rendelt a viszonyuk (szadomazo kapcsolat), vagy egyenrangú félként tekintenek egymásra, és néha elfenekeli, megkorbácsolja egyik a másikat. A kettő ugyanis távol áll egymástól. A szadomazo párkapcsolatoknak is megvan a maga pszichológiája, H. E. Richter pszichoanalitikus a kapcsolatok taktikái közé sorolja a szadomazochizmust, amiben az egyik fél valamit rákényszerít a másikra. A negatív én szerepe lép életbe a szadomazo kapcsolatokban, amiben az egyik fél bűnbak szerepében van, a másik fél veszélyes törekvéseit helyteleníti, elnyomja magában, és így megkapja azt a büntetést, amivel a veszélyes fél saját magát sújtaná. A veszélyes fél pótkielégüléshez jut, és mentesül a bűntudattól – ez is lehet az egyik pszichológiai magyarázata a szadomazo kapcsolatoknak.

Ezzel szemben a pornóforgatásokon megrendezett jeleneteket mutatnak, amit többször megvágnak, amit jól megvilágítanak, és amiben szerződésben vállalt pozíciókban (és kínzások közt) dolgoznak a pornósok.