tk3s 19400101 alb a90 304170

Ezeket a praktikus dolgokat hazudja gyerekének!

2015.12.01. 14:50

Hazudni csúnya dolog, legalábbis erre nevelnek a szüleink. Akik viszont általában egész gyerekkorunkban kisebb-nagyobb füllentésekkel terelgetnek minket a tetszetősebb viselkedésformák irányába. Önök sem mertek fintorogni, nehogy úgy maradjanak? Nőtt béka a hasukba? Erről van szó.

A Redditnek természetesen olyan aloldala is van, amely a vicces, és esetenként különösen hasznos szülői hazugságokat gyűjti. Összeválogattunk néhányat, egy részük tökéletesen értelmetlen, de attól még jó. Ezeket tehát gyerekeknek mondták, akik elhitték – ha szeretnének még ilyeneket látni, mi erről és erről az oldalról lopkodtunk.

Fagyi, játék

Először is ki kell emelnünk egy hazugságcsoportot: ezek mind a jégkrémes furgonokhoz kapcsolódnak. „Mindkét gyerekemnek azt mondtam, hogy a fagyiskocsi igazából »zenekocsi«. Azért van, hogy körbejárva felvidítsa a szomorú embereket” – hangzik egy szülő vallomása. Akadt olyan, aki azt mondta, ha zenél a furgon, az azt jelenti, hogy elfogyott a fagylalt, mást pedig azzal riogattak, hogy a zenélő kocsi elrabolja a gyerekeket, úgyhogy ha meghallják, el kell bújni. (A Burzsoá nyugdíjasok ugyanezt dalban mondta el.)

shutterstock 296762627

A második csoportba a mit kap a gyerek, mit nem kap a gyerek tematikájú átveréseket soroltuk. Ide került szegény gyerek, akinek a szülei egy játékboltról azt mondták, hogy múzeum, úgyhogy nem vihetnek haza onnan semmit. Vagy a másik, aki annyival oldotta meg a bolti viselkedés kérdését, hogy „ne nyúlj hozzá! Pókokká változik!”. Esetleg aki szerint „csak úgy mehetsz az [egyik gyorsétterembe], ha meghívnak egy születésnapi buliba, mert ott csak ilyenek vannak.” Ha pedig jó esélyt lát arra, hogy a gyereke kap valami idegesítő és hangos dolgot idén karácsonyra, gyakorolja a következő kifejezést a tükör előtt, hogy minél őszintébben hangozzék:

sajnos ehhez már nem gyártanak elemet.

Nevelési célzatú hazugságok

Mivel lehetne eredményesebben igazítani a gyerek viselkedésén, mint egy-egy jól irányzott hazugsággal, például azzal, hogy

ha csendben maradsz a kocsiban, sokkal gyorsabban fog menni!

Megtaláltuk egy olyan szülő vallomását is, aki úgy szoktatja a gyerekét udvarias viselkedésre, hogy bemesélte neki: ha nem mondja az étteremben, hogy köszönöm, és kérem, akkor a pincérek jó eséllyel telenyomják a vacsoráját csípős szósszal. De a fődíj egyértelműen ennek a történetnek a hőséé:

a lakótársam egy farmon nőtt fel, és azt mondták neki a szülei, hogy a tévé csak akkor működik, ha esik az eső. Nagyon, nagyon sokáig elhitte.

Feelgood-hazugságok

Igen, van olyan, amikor egyszerűen azért füllent valaki egy gyereknek, mert szórakoztatja a hiszékenysége. Például az az ember, aki közölte, hogy „a madarak egészen új dolgok, még csak körülbelül hat éve léteznek”. Vagy aki szerint „ha egy szelet sonkát teszel a cd-olvasóba, akkor a számítógéped egy rövid ismeretterjesztő videót játszik le a malacokról”. Beteg zseni. Illetve egy azóta felnőtté vált gyerek bevallotta: hét éven át elhitte az apjának, hogy a háromdimenziós útburkolati jelek a vak vezetőknek adnak segítséget.

shutterstock 243421855

A tesók is elég szenyók tudnak lenni. „A testvéreim elhitették velem, hogy amikor betöltötted a hetet, meg kell változtatnod a neved” – vall egy áldozat. Egy egykori gaztevő történetével zárjuk sorainkat, az elkerülhetetlen kérdés előtt.

Meggyőztem a húgomat, hogy eredetileg egy origamidelfin volt, de anyu nagyon erősen koncentrált, és így lett belőle kislány (mint a Pinocchio-sztoriban). Sírva fakadt, és megkérdezte anyut, aki viszont megerősítette a történetem. Évekig elhitte, hogy régen egy origamidelfin volt. 

Melyiket tartja elfogadhatónak?

Önnek is hazudtak valami furcsát gyerekként? Vagy van valamilyen bevált füllentése? Írja meg nekünk, hadd tegyük hozzá!