A japán hatóságok szerint az ország északnyugati részén egymás után sodródnak a partra a jellemzően fából készült, bomlófélben lévő emberi holttestekkel teli szellemhajók – derül ki a CBS News beszámolójából.

A tendencia elég riasztó, főleg annak fényében, hogy a japán partiőrség már tavaly is 65 rejtélyes szellemhajóra bukkant, majd az idén további 34-et találtak belőlük. A legtöbb általában a téli hónapokban kerül elő, aminek az lehet az oka, hogy ilyenkor északnyugati szél fúl. Ebben az évben sem volt másként. Október vége óta 11 erősen megviselt, hullákkal zsúfolt lélekvesztőt fedeztek fel.

November 20-án például Ishikawa prefektúra partjainál leltek rá három hajóra, összesen 10 holttesttel a fedélzetükön, majd két nappal később a közeli Fuku prefektúrában akadtak rá egy másikra, amelyen hat koponya és két fej nélküli test volt.

A maradványok általában annyira rossz állapotban voltak, hogy képtelenség megállapítani, mi vezetett az elhunytak halálához. Mivel azonban a hajókon koreai nyelvű szövegeket találtak, valószínűnek tűnik, hogy a halottak a Koreai-félszigetről származnak.

Az elmúlt években a dél-koreai halászok gyakran tévedtek a japán vizekre a tintahalban gazdag zsákmány reményében, de előfordult néhány olyan eset is, amikor hajózva próbáltak eljutni Észak-Koreába. A kísértethajók rejtélyére ezért az lehet a magyarázat, hogy a kisebb, rozoga állapotú hajókon nem élték túl az utazást.