Van egy kutatócsoport, amely a SpeakDolphin.com honlapon számol be rendszeresen arról, mire jutottak delfinek tanulmányozásával. Most például - állítólag - valósághű képet alkottak arról, mit, hogyan látnak a delfinek. Egy embert például így.

A most lezárt kutatásból egyrészt kiderült, hogy az echolokáció – vagyis a visszavert hang segítségével  tájékozódás – révén viszonylag részletes képet alkotnak a dolgoktól. Másrészt az is, hogy ezeket a képeket megosztják egymással, méghozzá egy olyan tengeriemlős-nyelven, amelyről eddig tudomásunk sem volt. 

A kutatócsoport vezetője, Jack Kassewitz azt mondta, óriási sikerük őket is meglepte.

Most úgy gondoljuk, nyugodtan feltételezhetjük a delfinekről, hogy egy szono-piktoriális nyelvi formát használhatnak, egy olyan nyelvet, amely egymással megosztott képeken alapul. Ha ez igaznak bizonyul, nagyon izgalmas jövő áll előttünk a fajok közti kommunikáció tanulmányozásában.

Részletek

A kutatás a mexikói Puerto Aventuras delfinkutató központjában zajlott. Az egyik kutató, Jim McDonough egy nőstény delfin, Amaya szeme láttára elmerült a medencében. Egy súlyövvel tartotta magát egyhelyben, illetve egy polcra támaszkodott - minél stabilabban kellett elhelyezkednie, hogy ne rontsa a delfin képalkotását. És míg Amaya echolokációval megnézte megának McDonough-t, egy arra alkalmas eszközzel rögzítették az általa keltett jeleket. 

Alex Green és Toni Saul kutatók ezután a brit CymaScope laboratóriumba küldte, ahol John Stuart Reid fizikus vízmembránra nyomta, majd számítógép segítségével addig javította, amíg a fenti delfinfotó nem lett belőle. Reid a folyamatról azt mondta, majd ír róla egy tanulmányt, de a lényeg, hogy a hang kvázi-holografikus tulajdonságai, illetve a vízzel való kapcsolata miatt jöhetett létre.

Egyébként arra számítottak, hogy egy arc képét látják majd viszont, nem egy távolabbról készült felvételt. Nem bánják, így legalább az is kiderült, hogy ezek az emlősök körvonalakban is jók. Valószínűleg a felületek felmérésében is, csak egyelőre a kutatási módszereknek kell fejlődniük ahhoz, hogy megértsük, mennyire.

Furcsán hangzik? „A delfineknek körülbelül ötvenmillió éve volt arra, hogy fejlessze az echolokációs érzékét, a tengerbiológusok viszont csak körülbelül öt évtizede vizsgálják a cetfélék fiziológiáját, és John Stuart Reiddel is alig öt éve dolgozunk együtt” – mondta erről Kassevitz.