„A legutóbbi szeretkezésünkkor a fejemhez vágta, hogy én nem is élvezem, ahogy ő csinálja, mert nem adok ki hangokat? Ez miért olyan nagy baj? Talán ordítsak? Élvezni élvezem, de sose adok ki hangokat. Akkor most én is vágjam a fejéhez, hogy ő se élvezi, mert nem ad ki hangokat? Erre ő azt válaszolta nekem, hogy ő férfi, ő minek adjon ki hangokat" – írta valaki a Gyakorikérdésekre.

A szex élvezése és a hangok valóban összefüggnek, a szex közbeni hanghatást a tudomány azzal magyarázza, hogy a női sikolyok, nyögések, kiabálások a férfinak szólnak, egyfajta visszajelzésként szolgálnak.

A szex közbeni hangokat a tudomány párzási hangoknak nevezi, ami eléggé találó, ugyanis egy 2011-ben végzett angliai kutatás eredménye (ide kattintva olvasható) szerint maszturbálás közben nem adunk ki hangokat. Ebből kiindulva logikusan ki lehet következtetni, hogyha saját magunk izgatására nem, akkor a másik félnek szólnak a nyögések, sóhajok, sikítások, ordítások, kéjes kiabálások.

A Lancashire Egyetem 2011-es felmérésben a kutatók 71 heteroszexuális nőt kérdeztek meg, akik aktív szexuális életet élnek, és akik átlagosan 22 évesek. A kutatásban arra voltak kíváncsiak a doktorok, hogy a szex közbeni hangok reflexszerűen működnek, vagy önként bocsátják ki a nők. Elsősorban a hangok és az orgazmus kapcsolatát vizsgálták meg a kérdőíves kutatásban. Az eredmények egyezést mutattak a korábbi kutatásokkal: a vizsgálatban résztvevő nők többsége maszturbálással orgazmust él át. Ez az adat azért fontos, mert a kutatás rámutat arra, hogy ilyenkor a nők nem adnak ki hangokat, nem sikítoznak. 

Szex közben ugyanis leginkább akkor hangoskodnak a nők, amikor a férfi már éppen a magömlés fázisában van. A tanulmány szerint a leggyakoribb, hogy a nők közvetlenül azelőtt adnak ki hangokat, mielőtt a férfi elélvezne. A tanulmány szerint tehát a nők akár tudatosan, akár nem, de a férfi örömére, a férfi élvezetének manipulálására, annak fokozására adnak ki hangokat szex közben. 

Mindez nem kell, hogy bárki kedvét szegje, a nők feltehetően nem ennyire önzetlenek, és a hangok arra is szolgálnak, hogy jelezzék, ők is élvezik azt, ami történik. Vagy éppen nem nyögnek, sóhajtoznak, kiabálnak, mert egyszerűen olyan típusú emberek, akik kéjes sikoltozás nélkül is élvezik a szexet.