shutterstock 290434823

A hüvelybe nem kéne például teafiltert dugni

2016.01.22. 09:28

Az úgynevezett 'herbal womb detox pearls' az új puncitrend, ez pontosan azt takarja, hogy anyagba gyömöszölt gyógynövényes filtereket dugdosnak magukba csak azért, hogy egészségesen tartsák a hüvelyüket és a méhszájukat –írja az Independent. A gond csak az, hogy ez kicsit sem egészséges, a még nagyobb gond az, hogy mindig is volt olyan, hogy a nők oda nem illő dolgokat dugdostak a hüvelyükbe. 

Állítólag nem gyógyszerként hirdetik, holott

Az amerikai Embrace Pangea értékesíti a gyógynövény gubókat az interneten, azt állítva, hogy ez segít az endometriózison és a petefészek cisztákon, továbbá szűkíti a hüvelyizmokat. A golyócskákat egy vagy két hónapos tisztítókúraként kínálják különböző csomagokban, 85 dolláros és 480 dolláros áron. A gyógynövényes izé nagyon nagy valószínűséggel nem több a humbugnál, ugyanis semmit nem egészséges a hüvelyben tárolni heteken át. Még a tampont sem, amit ki kell venni négy óránként. 

A gyógynövényes filter jó táptalaja a bakteriumoknak, az egyik amerikai nőgyógyász, Dr. Jen Gunter a blogján írt arról, hogy nem is tesztelték a terméket, mielőtt piacra dobták. A hüvelynek van egy természetes öntisztuló folyamata, amit ha megzavar bármilyen oda nem való anyag, akkor az növeli annak az esélyét, hogy rossz baktériumok szaporodjanak el. 

A cég azzal védekezik, hogy a termék nem gyógyszer, hanem holisztikus gyógymód, és nem tesznek ígéretet arra, hogy valóban meg is gyógyítja például az endometriózisban szenvedő nőket. A cég egyelőre azt állítja, hogy pozitív visszajelzéseket kaptak a nőktől – bár kérdés, hogy ki merné őket perelni a témában, és azt hogyan próbálná meg bizonyítani a bíróságon.

A gyógynövényeket fogamzásgátlásra használták a nők a hüvelyükben

A történelem során nem ez az első időszak, hogy a nők mindenfélét dugdosnak a hüvelyükbe ilyen-olyan problémáikra. A gyógynövényes, tealeveles megoldás már a 19. században felbukkant a születésszabályozás eszközeként, a nők zöldteával vagy málnalevélteával intimzuhanyt használtak, csakhogy kimosság magukból a spermát. 

CYfucqMUsAEXqB-
Fotó: xoNecole

A nem kívánt terhességet tömjénnel kevert mindenféle olajakkal is igyekeztek megoldani, továbbá ma is ismert a tengeri szivacs felhelyezése, mint fogamzásgátlás. Az ókorban a nők gránátalmából készült gyógynövényt helyeztek a hüvelyükbe,  a középkorban is hasonló módszerekkel igyekeztek megoldani a fogamzásgátlást. A történelem során a gyógynövényes hüvelykúrák a születésszabályozás eszközeként éltek, akkor, amikor erre nem volt orvosi megoldás. A kétezres években meglepő, hogy valaki a gyógynövényes hüvelykúrát gyógymódként hirdeti a termékenység helyreállításáért például (endometriózis). 

A gyógynövényes filterek dugdosása mellett a hüvelyben más tárgyak is landolnak olykor: a nők meglepően találékonyak, ha a helyzet úgy hozza. Akár a jogosítványukat, bankkártyákat, pénzt,  kést, a cigarettát, de még mobiltelefont is behelyeznek a hüvelyükbe, ha muszáj.