Mindössze néhány héttel halála előtt robbantotta az - utólag végzetes - hírbombát Alekszandr Litvinyenko, miszerint Vlagyimir Putyin kiskorú gyermekeket molesztál. A halálával kapcsolatban folytatott legújabb brit vizsgálat alapján pedig lehet, hogy maga az orosz elnök rendelte el a kivégzését emiatt, írja a Daily Mail.

A korábbi orosz, majd az MI6-hez csatlakozott kém egy újságcikkben nyíltan pedofilnak nevezte Putyint, bizonyítékként kezelve azt a fotót, amelyen egy kisfiú hasát puszilgatja a Kreml előtt. Később Litvinyenko egy csecsen weboldalon is beszélt a jelenetről.

„Putyin letérdelt, felhúzta a kisfiú pólóját és megpuszilta a hasát. Senki nem érti, miért tesz az  orosz elnök ilyen furcsa dolgot, hogy puszit ad egy vadidegen kisgyerek hasára."

Emellett Litvineynko azt is állította, hogy létezik videofelvétel arról, ahogy Putyin kisfiúkat molesztál.

Litvinyenkót 2006. októberében mérgezték meg radioaktív polónium-210-es izotóppal, amit a teájába tett két merénylő egy londoni hotelben. A merénylők személyét is megnevezi az új vizsgálat, eszerint Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) tagjai követték el a gyilkosságot.

vizsgálatot vezető Sir Robert Owen elismerte, hogy Oroszországnak számtalan oka lehetett likvidálni a kémet, ám úgy fogalmazott, hogy nehéz nem összefüggést látni a Putyin személyét ért "kemény és igen személyes" vádak, és a merénylet között.

Természetesen a csütörtöki bejelentés nagy nemzetközi diplomáciai vihart kavart, főleg, miután David Cameron brit miniszterelnök a vizsgálat kapcsán visszataszítónak nevezte az ügyet, és közölte, a korábbi brit munkáspárti  kormány helyesen vonta le a következtetést 2007-ben, miszerint ez egy „állam által megrendelt gyilkosság volt".

Alekszender Jakovenko nagykövet ezt a kijelentést elfogadhatatlannak tartja, Putyin szóvivője pedig arról beszélt, hogy a szóban forgó vizsgálat csak arra jó, hogy tovább mérgezze a brit-orosz kapcsolatokat.