A szemkontaktus nemcsak azért fontos, mert abból valamennyire látjuk, érezzük, hogy igazat mond-e a másik, hanem azért is, mert ilyenkor az agyban aktivizálódik valami, ami összehangolja a két embert – állítja egy japán kutatóintézet, a NIPS. Ha ez egy átlagos találkozásnál is ennyire fontos, akkor két ember egymásra hangolódásához elengedhetetlen a szexben. 

A hosszan tartó szemkontaktus szinkronizálja az agyi aktivitást két ember között, ezért fontos az interakciókban. A kutatók 96 önkéntest vizsgáltak, akik nem ismerték egymást. A felmérés egy tesztsorozat volt, a feladat szerint egymás szemébe kellett nézniük, amíg a kutatók az agy működését vizsgálták.

Három kísérletsorozatot végeztek két nap alatt, a résztvevőket különböző partnerekkel párosították, és arra utasították őket, hogy nézzenek egymás szemébe különböző körülmények között. Mágneses rezonancia segítségével vizsgálták a résztvevőket szemkontaktus közben, az eredmények szerint az agyi tevékenységek egyértelműen kimutathatók. 

A kutatásból kiderült, hogy a szemkontaktus az agy alulsó, jobb alsó agytekervényében, a hippokampusznál a vártnál jóval nagyobb agyi aktivitást mértek a tudósok. Azt is remélték, hogy a pislogás valamennyire szinkronizálódik a két ember közt, és igazuk volt, tényleg képes összehangolódni két ember agya pusztán a szemkontaktustól. 

A keleti kultúrák szexuális tanaiban (tao és tantra) a szeretkezés ajánlott kezdése az a metódus, hogy a két fél mélyen egymás szemébe nézve, egyszerre kezd lélegezni, hogy teljesen egymásra hangolódjanak. A lótuszülésben egymásra hangolódás, a tekintetek és az egyszerre lélegzés megadják azt az intimitást, ami jó alapul szolgálhat a minőségi szeretkezéshez. 

Nem véletlen tehát, hogy a különböző kultúrák is jelentőséget tulajdonítanak a szemkontaktusnak, már fiatalkorban azt tanítják, hogy mennyire fontos úgy beszélgetni, hogy a másik szemébe nézünk.