Van egy különleges gombafajta Hawaiiin, amiről elterjedt az a tény, hogy ha egy nő beleszagol, azonnal megtapasztalja az orgazmust. A Dictyophora gomba fajta valóban más mint a többi gomba, ez derül ki  az Extázis Expedíció nevű küldetésből, amit a Discover egyik újságírónője csinált végig. Egyszerűen csak meg akarta tudni az igazat, és ezt naplószerűen közvetítette a világnak. 

View post on imgur.com

Māmalu o Wahine, azaz az orgazmusgomba fajta számtalan órányi kutatást ihletett meg, teljesen valószínűtlen tulajdonsága miatt. Christie Wilcox, az újságírónő elutazott a szigetországba, hogy mélyen beleszippantson a gombába, csak azért, hogy végre megtudja, tényleg orgazmust okoz-e. Abból indult ki, hogy évszázadokon át fakérgeket rágcsált az emberiség, az aszpirin feltalálása előtt, végül is bármi lehetséges, még az is, hogy létezik egy ilyen bioaktív növény, mint az orgazmus gomba.

Wilcox alaposan utánanézett a gombáról terjedő híreknek, majd megismerkedett pár helyi emberrel, akik a segítségére voltak a kutatásban. Kiderült, hogy a legenda, miszerint a gomba orgazmust okoz a nőknél, közel sem a hawaii lakosoktól ered, hanem a polinéz kultúrához köthető. De még ennél is izgalmasabbat derített ki a gombáról, amikor ő maga is megszagolta egy különleges helyi parkban, ahol lávafolyások közt nő a gomba:

a gombának olyan a szaga, mint a spermáé. 
 
 

A gomba külseje se elhanyagolható, úgy néz ki mint egy farok: makkal a tetején. Egy 2001-es kutatás szerint pedig a nők 37 %-nak orgazmusa lehet a gombát megszagolva; a férfiakra nem hat így; elvileg olyan összetevők vannak benne, mint amik a feromon nevű hormonban vannak, ez lehet az oka a pletykának. A gombában lévő spermin vegyület megtalálható az emberi spermában is. Még egy adalék információ kiderült a titokzatos orgazmus-gombáról, nemcsak, hogy a spermához hasonlítható a szaga, de az emberi ürülék szagához is sokan hasonlították egy-egy kutatásban. Ez a rothadó bűz szag a gombaspórákat segíti elrepíteni a levegőben, azzal, hogy a büdös szag odacsalja a legyeket.  

A gomba feromonos vegyületeivel kapcsolatos kutatások, amik a női orgazmust igyekeznek alátámasztani ellentmondanak azoknak a felméréseknek, amik a férfiak és a nők szaglását hasonlították össze. A tudomány mai állása szerint nincs különbség a férfiak és a nők szaglása között, így a gombát szaglászva nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is át kellene élniük az orgazmust.