Hasznos

De hogy ne csak riogassuk önöket, íme, egy tájékoztató arról, Magyarországon milyen szirénajelzésre számíthat, és mi a teendő, ha meghallja. A tesztüzemekről itt olvashat, ezt morgatópróbának hívják.

A veszélyjelző szirénák hangját azért tervezték ilyen ijesztő-nyomasztó-élesre, hogy azonnal meghalljuk, felfigyeljünk rá, különben a vészjelzés semmit sem érne. Így azonban mindenki felfigyel rá, még azok is, akik sosem hallottak ilyet. De vannak, akin nemcsak megijednek a hangtól, hanem kimondottan szeretik, és élvezik a rémhangok hatására termelődött adrenalint. Nemrég egy Reddit-threadben egészen véletlenül kialakult egy légvédelmi sziréna rajongói klub, akik pöpec gyűjtést hoztak össze a kedvenceikből - ezt egészítettük ki most, hogy a cikk végén feltehessünk egy nyilvánvalóan adódó kérdést.

Chicago, 2015

 Ez a felvétel tavaly nyáron készült Chicagóban, amikor tornádóriadó volt. Bizonyára minket is kilelt volna a frász tőle, így, utólag hallgatva viszont kicsit olyan, mintha éppen lemerülne az elem a démonokban. Bár a kommentek olvasása nem tekinthető közvélemény-kutatásnak, sokan írják, hogy rohadt ijesztő, és igazából ezzel a módszerrel akarják elriasztani magát a tornádót.

Chicago, 2006

 Amikor még Chicago tornádószirénái nem voltak olyan kibaszottul ijesztőek - vélekedett egy kommentelő az alábbi videó alatt, és hát tényleg, ez egy egészen standard hang. Nem kellemes, de korántsem olyan félelmetes, mint az előző.

Chicago, 2001

Összehasonlításképpen itt egy 2001-es próba, ami nálunk tuti nem működne, mert nem sokban különbözik egy szuperhangos porszívótól, vagy egy flexelő telekszomszédtól. A jelek szerint Chicago illetékesei az utóbbi évtizedekben egyre ijesztőbb hangokkal kísérleteznek, a paráztatási maximum elérése érdekében.

Egy második világháborús sziréna

Ezt a videót egy restaurálás alatt álló példányról készítették, amely évtizedekig nem volt használatban - a jelek szerint kifogástalanul tud működni. A videó alapján a hangját nehéz jól felmérni, nem olyan éles, mint amire az alábbi, kizárólag a hangminőségre koncentráló videó alapján számíthatnánk.

És egy szupermély német sziréna

Az előbbi, sztenderd szirénahangot bemutató videót azért főleg viszonyításképpen mutattuk be, hogy nyilvánvaló legyen a különbség azok, illetve az alábbi videón hallható, szupermély hangú német sziréna között. Egészen olyan, mintha repülőket hallanánk, aztán nagyon nem.

Űrinvázió Hollandiában

A holland sziréna - legalábbis tesztüzemben -nagyon közel áll a sztenderd hanghoz, csak éppen feldobják ilyen űrinváziókat aláfestő filmzenére emlékeztető elemekkel. Élőben ez nyilván kevésbé tréfás, de valahogy muszáj volt jellemeznünk a hangokat. Amelyek minden hónap első hétfőjén, délben hangzanak fel.

Svájcban minden magasabb

Az alábbi, 2008-as videó alapján elmondhatjuk, hogy Svájcban nemcsak a hegyek és az életszínvonal, de a szirénák hangja is jóval magasabb, mint amit eddig hallottunk. Az ismeretlen operatőrnek ezúton is tiszteletünk, hogy kibírta betapasztott fülek nélkül - ezt az elkeseredett, két kezes stabilizációs kísérletek alapján gondoljuk.

Cunamiveszély Hawaii-on

Ez a szökőárra figyelmeztető jelzés a korai chicagói flexelős vonalat hozza: ugyanaz a hangmagasság, míg a hangszóró körbe-körbe forog.

Izrael, 2014

Mutatunk két emlékeztető jelzést is: ez a sziréna a holokauszt-emléknapon (jom hásoá), április 28-án szólal meg, és mint a videó feltöltője írja, a jelzésre Izrael-szerte megáll az élet. Ez nem ijesztő hang, de mégis felfigyel rá az ember - ha elsőre nem is hallja meg, az biztosan feltűnik neki, hogy mozdulatlanságba dermedt körülötte a világ. (Itt láthat még egy ilyen videót.  )

Varsó, 2013

Ez a jelzés az 1944-es Varsói felkelésre emlékeztet minden év augusztus elsején. A szirénaszó hatására itt is megáll az élet, a vészjósló hanghoz ezen a videón autódudák is csatlakoznak. De itt egy korábbi, ha lehet, ez még ijesztőbb a többféle sziréna (és a dermedt életképek) miatt. Klipszerűen tálalva itt nézheti meg, mi történik.

Hogyan viszonyul a szirénák hangjához?