Marsi talajban termesztettek zöldséget.

Nagyon leegyszerűsítve: üvegház + földi atmoszféra, és már kész is van a bolygóközi veteményes.

Vannak, akik ráérnek ilyenekkel szórakozni, de ez amúgy tényleg nagy áttörés. Norvég tudósok reprodukálták a filmben látottakat. Igaz, maguk sem gondolták, hogy ilyen jól fog menni, de a marsi talajhoz hasonló földben sikerült több különböző zöldséget, paradicsomot, retket, porsót, póréhagymát elültetni, amelyek ki is hajtottak, sőt, nagy részük termését  le is lehetett szedni.

A legnagyobb kudarc a spenót, ami így már biztos, hogy nem lesz a bolygóközi kertészet egyik alappillére. 

A reprodukció azon szempontból hibátlan, hogy ugyanolyan körülményeket teremtettek, mint amilyen a filmben is látható volt. Mert az egyértelmű, hogy a Mars felszínén, a hőmérséklet és a levegő összetétele miatt kivitelezhetetlen a növénytermesztés. 

A vezetőtudós, Dr Wieger Wamelink az eredményeket elnézve azt mondta:

Számunkra ez egy igazi meglepetés. Ezzel bebizonyosodott, hogy a marsi talaj utánzat nagyszerű lehetőséget biztosít, ha megfelelően gondozzák és öntözik.

Azt is mondta, hogy a marsi talajból igazából egy valami hiányzik: a nitrogén.

A kísérlet egyetlen szépséghibája, hogy a tudósok nem ették meg az így termesztett zöldségeket, ellenben a Matt Damon által alakított Mark Wattney karakterével, aki majdhogynem krumplifóbiás lett az expedíció végére. Hogy miért nem? Mert mérgezőek lehetnek, mivel a marsi talaj olyan elemeket is tartalmaz, mint a grafit, az arzén, a higany, az ólom és a vas. Ha ezeket felveszik a növények és valahogy eljutnak a termésig, akkor azok könnyen mérgezővé válhatnak. Ezért van szükség újabb kísérletre, amire elindítottak egy közösségi finanszírozási kampányt.

Via: Mirror.co.uk