GettyImages-160189201

Évekig éltek egy brutális, rájuk kényszerített életet

vik
2016.03.11. 10:00

Egy szülőnek megemésztenie azt, hogy elrabolják a gyerekét, szinte lehetetlen. Azonban az elrabolt gyereknek feldolgoznia azt, hogy bántották, fogva tartották (olykor több éven keresztül), az lehet csak a valódi kihívás. Az alább felsorolt személyek már felnőttek, de gyerekkorukban olyan dolgokat éltek át, amelyeket senki nem kívánna, jó esetben az ellenségének sem. Szerencsére mindannyian megmenekültek elrablóiktól, mi pedig megosztjuk önnel, hogy hogy sikerült nekik. 

Abby Drover

 • Eltűnt: 12 évesen
 • Fogságban töltött idő: 181 nap

Abby Drovert egy Donald Hay nevű férfi rabolta el még 1976-ban, majd egy föld alatti cellába zárta , ahol fél éven át rendszeres szexuális zaklatásnak tette ki, kínozta és éheztette. Egy nap a férfi felesége (akiről nem tudni, hogy tisztában volt-e az emberrablás tényével, vagy hogy egyáltalán találkozott-e a kislánnyal) egy nap arra eszmélt, hogy férje öngyilkosságot készül elkövetni. Hogy ezt megakadályozza, azonnal hívta a rendőrséget, akik így rögtön rátaláltak a fogva tartott kislányra. Ekkor derült ki az is, hogy a férfi Abby családjának szomszédja volt, vagyis hónapokon keresztül csak egy kerítés választotta el őket egymástól. Donald Hay elismerte bűnösségét, majd 20 év börtönre ítélték. 2012-ben halt meg.

Erica Pratt

 • Eltűnt: 7 évesen
 • Fogságban töltött idő: Kevesebb, mint 2 nap

A Times a hét emberének választotta a hét éves Erica Prattet, aki nem mindennapi bátorságáról tett tanúbizonyságot: a kislányt hat éves barátnője, Rany Byrd mellől rabolták el 2002-ben, Philadelphiában. Rani megpróbált segíteni Ericának, de szerencséjére a két férfi csak félrelökte, szóval el tudott menekülni. Az emberrablók váltságdíjat követeltek Erica nagymamájától, amihez végül nemigen jutottak hozzá, ugyanis a kislány, hiába kötözték meg kezét-lábát, addig rágta a köteleket, amíg azok el nem szakadtak. Utána kitörte az ablakot, és megszökött.

erica pratt

Tanya Kach

 • Eltűnt: 13 évesen
 • Fogságban töltött idő: 10 év, 1 hónap, 11 nap

Tanya Kacht tizennégy éves korában, 1996 februárjában rabolta el az általános iskolában dolgozó egyik biztonsági őr, bizonyos Tomas Hose. A férfinak nem volt nehéz dolga, csak el kellett hitetnie a lánnyal, hogy szerelmes belé, és ha elszöknek, boldogan élnek majd, amíg meg nem halnak. A naiv kislányt lenyűgözték az akkor 37 éves férfi szerelmes tervei, ezért belement a dologba, és elszökött otthonról. Hose a korkülönbségre hivatkozva arra kérte a lányt, hogy titkolja el kapcsolatukat, majd, hogy bebiztosítsa magát, hazavitte és az egyik szobába zárta. Tanya a ház többi helyiségébe nem mehetett, és a lehető legcsendesebb módon kellett léteznie a szoba falain belül is, mivel a férfi szülei is a házban éltek. Hose elhitette a lánnyal, hogy nem keresi őt senki, és jobb, ha külsőt és nevet változtat. Kiszőkíttette a lány haját, majd közös megegyezéssel a Nikki Allen név mellett döntöttek. Ezek után Hose már hajlandó volt bemutatni őt a szüleinek, mint az ő új barátnőjét, aki mostantól velük fog élni.

Egy idő után szerencsére az addiginál több szabadságot engedett Tanyanak, aki egy boltban megismerkedett Joe Scarpióval, és nagy nehezen bevallotta neki, hogy valójában kicsoda. Scarpio intézkedésének hála, a lányt megtalálták és a férfit letartóztatták, aki később bűnösnek vallotta magát emberrablás és szexuális zaklatás vádjában. Tanya Kach sokáig teljes identitászavarban élt.

Sabine Dardenne

 • Eltűnt: 12 évesen
 • Fogságban töltött idő: 3 hónap

Sabine Dardennet a belga Marc Dutroux rabolta el 1996 májusában. A férfinak ez a szokása végigkísérte a kilencvenes éveket, ugyanis előszeretettel rabolt el 8 és 18 év közötti lányokat, többüket megerőszakolta, négyüket pedig meg is ölte. Dutrouxnak az volt a módszere, hogy elhitette Sabine-nal, hogy él egy nagyon gonosz ember valahol a világban, aki Sabine életére akar törni, de ne aggódjon, ő meg fogja tőle védeni. Viszont cserébe olykor megerőszakolta. 1996 augusztusában azonban vérszemet kapott, és elrabolt egy újabb lányt, a 14 éves Laetitia Delt. A rendőrök Laetitia keresése során találtak rájuk. Sabine először azt gondolta, Dutroux mentette meg őket, később derült csak ki számára, hogy pont ő volt az, akitől mindvégig menekülnie kellett volna. Az eset tárgyalásakor Dutroux felesége, Michelle Lelievre bocsánatot kért az akkor már 20 éves lánytól, aki ezt nem fogadta el, mivel biztos volt benne, hogy a nő mindenről tudott, elvégre a sorozatos gyerekrablásokat igen nehéz titokban tartani egy párkapcsolatban.

Steven Stayner

 •  Eltűnt: 7 évesen
 •  Fogságban töltött idő: 7 év

Elrablója, Kenneth Parnell a világ legalapvetőbb módszerét választotta a kisfiú elrablásához: elhitette vele, hogy a szülei küldték, akik azt szeretnék, ha mostantól ő nevelné Stevent. A kisfiú hitt neki, vele tartott, onnantól pedig gyakorlatilag elrablója fiaként élt hét teljes éven át fizikai és lelki abúzusban. Parnell később tetézte apaszerepét, és egy Timothy nevű fiút hozott Stevennek, testvér gyanánt. Steven nem tűrhette, hogy még valaki olyan körülmények között éljen, ahogy ő, ezért, a fiú segítségével már sikerült meglógniuk egyik éjszaka, amikor a férfi épp nem volt otthon. Steven, szabadulása után még 10 évig élt, ugyanis 24 éves korában motorbalesetben meghalt.

A családi életet már amúgy is megkeserítő szituáció (mármint Steven eltűnése) egyéb problémákat is szült. Steven bátyja, Cary Stayner, arra hivatkozva, hogy gyerekkorában elhanyagolták őt a szülei, amiért nem tudták feldolgozni öccse eltűnését, sorozatgyilkos lett. Négy nő meggyilkolásáért 2002-ben halálra ítélték

 Jayce Lee Dugard

 •  Eltűnt: 11 évesen
 •  Fogságban töltött idő: 18 év

 Jaycee Lee Dugardot 11 éves korában egy buszmegállóból rabolta el a többszörös nemi erőszakért elítélt Phillip Garrido és felesége, Nancy. 18 éven át tartották fogva. Az emberrablást végignézte a kislány mostohaapja, de mivel csak a ház ablakából látta, már nem volt lehetősége segíteni. A kislányt az autóba erőszakolták, és elhajtottak vele.

Jaycee Dugard két gyereket is szült elrablójától: az egyiket 18, a másikat pedig 22 éves korában. 29 éves volt, amikor végre megmenekült. Egy igazoltatás során megállították a nagy valószínűséggel nem teljesen épelméjű Garridót, és mivel feltételesen volt szabadlábon, megkérték, hogy menjen be az adott szervhez ellenőrzésre. Másnap be is ment, de vitte magával a feleségét, Jayceet és két közös gyereküket is. Mivel a pártfogó tiszt már többször találkozott a házaspárral, tudta, hogy nem él velük senki más, ezért rendkívül gyanúsnak találta, hogy egy nővel és két gyerekkel az oldalán jelenik meg. Dugard ekkor elárulta, ki ő valójában, amelyre sok ésszel még Garrido is helyeselve bólogatott. Ez volt a lány szerencséje. Megmenekült.

Natascha Kampusch

 • Eltűnt: 10 évesen
 • Fogságban töltött idő: 8 év 

Natascha Kampusch történetét szinte mindenki ismeri, de azért nem szabad elmenni mellette szó nélkül most sem. 1998-ban a 10 éves kislány éppen hazafelé tartott az iskolából, amikor elrabolta Wolfgang Přiklopil, majd nyolc évig tartotta egy pincében. Elvárta, hogy takarítónője és szakácsnője legyen egy személyben, meg úgy egyáltalán, a társasága. És áldozata a folyamatos bántalmazásainak. Natascha épphogy betöltötte tizennyolcadik életévét, amikor végre megszabadult fogvatartójától. Egy nap Přiklopil telefonálás közben meglehetősen zavartan viselkedett, és egy pillanatra nem figyelt a lányra. Natascha ügyesen kihasználta a helyzetet, és elmenekült. Přiklopil nem várta meg, hogy letartóztassák: egy vonat elé vetette magát és meghalt.

Natascha Kampusch