Amikor két ember elhatározza, hogy véget vetnek a kapcsolatuknak, az nem mindig jelent tényleges szakítást. Sokan jóban maradnak az exeikkel, a baráti társaságukhoz tartoznak, és a kapcsolat érzelmi része egy bizonyos szinten megmarad. Néha a testiségnek sem lesz vége. De milyen pszichológiai következményei lehetnek ennek? Rossz ötlet vagy sem? - ezeket a kérdéseket egy 2012-es kutatás válaszolja meg, amiből kiderül, hogy  a lakosság egyötöde szexszel az exével szakítás után. A témát Dr. Justin Lehmiller vetette fel a blogjában.

A 2012-es amerikai kutatás jól példázza a jelenséget, a túlnyomó többség tartja a kapcsolatot az exével, a megkérdezett 137 főből (50 férfi) a 82,5 % nem vált el végleg az exétől. A válaszadók egyötöde, azaz 21,9 % pedig le is fekszik az exével. A Journal of Social and Clinical Psychology szakmai lapban megjelent felmérés résztvevői egytől egyig frissen szakítottak, átlagosan 13 évig éltek házasságban, a felmérés kezdete előtt 4 hónappal szakítottak. 

A sok lépcsős pszichológiai tanulmány szerint pszichológiai szempontból nézve csak akkor káros az összebújás, ha az egyik fél nem fogadta el a szakítás tényét: remél még valamit, szerelmet akar. Ha mindkét fél elfogadta a szakítást, és olykor lefekszenek egymással, csak mert a szex jól működött, de semmi más nem, akkor jó döntést hoztak. A két kapcsolat közötti átmenetet, az ismerkedés, újrakezdés nehézségeit valamennyire áthidalhatja az exszel való szex. 

A mentális jól-lét szempontjából egyáltalán nem káros az exekkel lefeküdni, azért sem, mert a szakítás valamennyi emberben hagy kielégítetlen érzelmi vágyakat, amit az exek pótolni tudnak, ha csak részlegesen is - írja Dr. Lehmiller szexuálpszichológus.

Mindez nem jelenti azt, hogy mindig jó döntés lefeküdni az exekkel, pláne ha túl sok van belőlük. A gond az, hogy ha az exével van valaki elfoglalva, akkor sokkal kevésbé nyitott az új kapcsolatokra, és nehezebben ismerkedik. A rendszeres szex megnehezítheti a kapcsolat elengedését.

A felmérésben az nem tisztázott, hogy mi van akkor, ha valaki egy harmadik miatt vált el a házastársától, és bár az új kapcsolata működik, mégis rendszeresen gondol a volt házastársára, sőt, néha vissza is jár oda. A családterapeuták tapasztalata szerint maximum három évig működnek a harmadikkal való kapcsolatok, legalábbis, ha valaki egy harmadik miatt lépett ki a házasságából. 

Az sem tisztázott, hogy mennyire káros, ha a szerető az ex, és úgy járnak össze a szakítás után, pusztán azért, mert egzisztenciálisan az egyik félnek érdeke a házasságában maradni. A téma sok kérdést felvet, de általánosságban igaz, hogy sokan tartják a testi kapcsolatot az exeikkel, és ha mindenki megbékélt a szakítással, jót tesz a szex.