horoszkóp
shutterstock 286756232

Megvan, hányadik randin illik dugni

2016.03.19. 21:35

A szex az első randin sokaknak belefér, de rengetegen úgy vannak ezzel, hogy ha valaki az első alkalommal kapható, nem biztos, hogy alkalmas hosszú kapcsolatra. A jól időzített szex az ismerkedési fázisban a kutatások szerint valamivel minőségibb kapcsolatot eredményezhet, mintha azt elsietik. A Playboy tette közzé a fontos cikket a témában, amiből kiderül, hogy a nagy többség él a háromrandis szabállyal.

A kérdés, hogy mikor jön el az ideje a szexnek, mindenkiben felmerül, aki komoly kapcsolatot keres, és nem csak kalandokra vágyik. A válasz a kérdésre általában kétféle, az egyik gondolkodásmód szerint minek húzni az időt, ha a szex nem jó, akkor más sem lesz jó. Elvégre is nem újabb barátság kialakítása, hanem a párkapcsolat a cél. A másik iskola szerint jobb megismerni egymást, több körben, többféle szituációban, hogy kialakuljon a bizalom, legyenek érzelmek, és nem utolsósorban: lehet húzni a másik agyát, magunkba lehet bolondítani. 

Az egyéni vélemények ennél a két általánosításnál is jóval különbözőbbek lehetnek, a vallás is szerepet játszik, és abban is sokan különböznek, hogyha már várnak, hány randiig kellene várniuk. Az OK Cupid nemzetközi társkereső oldal felmérése szerint a legtöbben várnak a szexszel. A társkereső kérdőívét egymillióan töltötték ki, ami akkora szám, hogy arra érdemes odafigyelni. 

shutterstock 137564039

A résztvevők 28%-a azt válaszolta, hogy az első-második randin már jöhet a szex, a 47 % –majdnem a fele – szerint 3-5 randinak kell eltelnie a szexig, a 20% szerint 6 vagy több találkozás kell a szexhez, és 5 % szerint csak az esküvő után lehet szó a szexről.

A háromrandis szabály úgy tűnik, nemcsak mendemonda, hanem tényleg ezt gondolja a többség. Az adatokat látva adja magát a kérdés, hogy vajon valóban hatással van-e a kapcsolat minőségére az, hogy hányadik randin adjuk oda magunkat. Vajon lehetetlen, hogy azok, akik már az első randin lefekszenek egymással, hosszabb, minőségibb és tartósabb kapcsolatuk legyen, mint azok, akik 4-5 randi után lépnek a testiség szintjére?

A kérdésre egy kutatás a válasz. A Playboyban megjelent cikk írója, Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus a Journal of Marriage and Family szaklapban megjelent 2012-es felmérésre hivatkozik. A kutatás eredményei szerint nem igazán fontos az időzítés, sőt, azok, akik hamarabb fekszenek le egymással, hamarabb költöznek össze. Ezt a felmérést valamennyire megkérdőjelezi egy 2014-es kutatás a témában.

A 2014-es felmérésben 10 932 nő és férfi, házaspárok vettek részt, akiket négy csoportra osztottak a témában:

  • szex az első randi előtt,
  • szex az első randin, vagy röviddel azután,
  • szex néhány héttel az első randi után,
  • szexuális absztinencia.

Az eredmények szerint azok, akik vártak az első együttléttel, rengeteg pozitívumról számoltak be. A kapcsolat hossza is számít a kutatás eredményeiben: azok, akik két évnél tovább voltak együtt, és a randizáskor korán szexeltek, sokkal kevesebb jóról számoltak be, míg a várakozó társaik. Összességében, kevés kutatás született a témában, valóban befolyásolja-e a kapcsolat minőségét és hosszát az, hogy mikor fekszünk le valakivel, lényegében az a fontos, hogy minél minőségibb és tartósabb párkapcsolatban éljünk.