Normális szex közben maszturbálni? Miért történik? Mit tegyek? Már különalszunk a párommal, mert rosszul esik, hogy alvás közben maszturbálok! – ilyen kérdésekre keresik a választ sokan a neten különböző alvászavarokkal kapcsolatos fórumokban. Az alvás közbeni maszturbálás nem is annyira ritka, a jelenséget szexszomniának hívják, és általában átmeneti. 

A szexszomniáról az amerikai Kinsey Intézet szexológusát, Dr. Debby Herbenicket is megkérdezte egy olvasó. A szakember szerint ha tartósan fennáll, azaz rendszeres az alvás közbeni maszturbálás, érdemes alvás specialistához fordulni, aki segíthet kideríteni a mögöttes okokat. Azok, akik alvás közben valamilyen szexuális cselekvést űznek, elvileg nem csinálják minden éjjel: heti két-három alkalommal nyúlnak magukhoz, vagy másznak rá a mellettük alvóra. 

Mindezt feltehetően az idegrendszer működészavara okozza, a Huffingtonpost cikke szerint ritka esetekben ugyan, de előfordulhat, hogy más embereket molesztálják a szexszomniások. Az egészségre különösebben nem káros, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egyetlen gond. Akit nagyon zavar, vagy súlyos gondot okoz a párkapcsolatában, gyógyszeressel kezeléssel, a stressz csökkentésével, az alkoholfogyasztás minimalizálásával megszüntetheti a tüneteket. 

Párkapcsolati problémaként nehéz kikerülni az értetlenséget és a sértődést, az alvás közben maszturbáló fél azonban nem tudja, hogy mit csinál, így a sértődés és a saját magunk szexuális teljesítőképességének megkérdőjelezése is felesleges. Ezt ugyanis nem a szexhiány, vagy a szexualitással kapcsolatos gondok okozzák, hanem szimplán az idegrendszer zavara. 

A furcsa alvászavar nagyon hasonló az alvajáráshoz, az illető nem tud magáról, és nincs emlékük sem arról, hogy mit műveltek este. Ez leginkább akkor kellemetlen, ha a szexszomniában szenvedő a szobatársával alszik együtt, nem pedig az élet-, vagy házastársával. Az esetek többségében az alvás közbeni szexuális cselekvés főleg a férfiakra jellemző, de nők is nagy számban csinálják. Egy 2010-es kanadai kutatásban a szexszomnia gyakoriságát vizsgálták, összesen 832 férfit és nőt figyeltek meg alvás közben. A kutatás szerint a felmérésben résztvevők 7,6 %-ánál tapasztaltak szexszomniát, de a lakosság körében ez a százalék nagy valószínűséggel kevesebb.