A március 15-i bejelentés óta nagy port kavart a hír, hogy a 2012 óta a Facebook tulajdonában lévő Instagram új, algoritmikus rendszert tervez bevezetni. Ez egész egyszerűen annyit jelent, hogy a felhasználók nem időrendi sorrendben tekinthetik majd meg az ismerőseik által feltöltött fotókat, hanem a számukra legkedveltebb, leggyakrabban lájkolt emberek tartalmait látják először, pláne akkor, ha bekapcsolják az értesítéseket. Na, és itt kezdődik minden

Ettől a ténytől ugyanis néhány celeb, köztük Kylie Jenner és Cindy Crawford annyira bepánikolt, hogy könyörögve buzdítja a rajongóit az értesítő funkció bekapcsolására, nem téve említést arról az eshetőségről, hogy ez a felhasználó számára egy idő után igazi gyötrelemmé válhat.

Miért?

Semmiféle rajongói érzelem nem lehet annyira erős, hogy percenként akarjunk tudni arról, ha valamelyik kedvencünk új bugyis vagy kutyás képet posztolt, minden bizonnyal kibírjuk a tudat nélkül addig, amíg meg nem nyitjuk az alkalmazást. Az értesítő funkció miatt azonban, attól függően, hány személyt követünk, megvan rá az esély, hogy a kelleténél többször pittyeg, csöng, vagyis zaklat majd a telefonunk.

Gyűlölöm az újítást, amit az Instagram be akar vezetni.

- írta Kyle Jenner a twitteren, 17 ezer kommentet kicsikarva ezzel a követőiből, majd az aggodalma tovább fajult, és hozzátette, hogy az embereknek fizetniük kell majd, hogy a hírfolyam elejére kerüljenek.

Rajta kívül olyan emberek is kétségbeesett könyörgésbe kezdtek, akik az interneten kívül ismeretlenek, viszont már így is rendkívül sok követőjük van. Például ő:

A pánik az #instagramchanges, #postnotifications, #turnmeon, #turnonpostnotifications hashtagekkel uralkodott el, könyörértesítésekért kuncsorogva ezekkel, másrészt pedig utalva arra, hogy kikapcsolt üzemmódban a celebposztok gyakorlatilag láthatatlanok lennének.

Róla sem tudunk semmit azon kívül, hogy létezik és ezt megmutatja. Ja, és több mint 630 ezer követője van.

Szóval a celebek és nemcelebek félelmei kifejezetten valószerűtlenek, a cégnek ugyanis nem célja tönkretenni az applikáció sztárjainak életét, másrészt pedig kifejezetten indokolatlan hiszti, mivel

az Instagram vezetői közölték, egyelőre semmilyen változást nem vezetnek be, de megígérik, szólnak, amikor mégis.  

Egyébként lehet, hogy ez az egész kiborulás annak tudható be, hogy a Twitter is bevezette ugyanezt, de a felhasználók lázadása miatt meghagyták az eredeti funkciót, tehát lehet választani a jól bevált, időrendben működő és a vadiúj, algoritmikus verzió között is. Alighanem a hisztizők most pontosan erre utaznak az Instagramnál is.