szemteng

A férfi, aki abból él, hogy emberekre néz: ismerje meg Bracót!

2016.04.15. 18:42

Hallottak már a Braco nevű emberről? Nem baj, ha nem. Ezt a 49 éves, zágrábi urat egyfajta gyógyítóként tisztelik, noha nem diagnosztizál, nem tesz fel kérdéseket senkinek, és nem is ígér gyógyulást. Akkor miért?

Mert néz.

És sokaknak ez is elég.

Nézéssel gyógyítás

Ahhoz képest, hogy elvileg milyen misztikus képességekkel rendelkezik, a Wikipediája egészen tárgyilagos: Josip Grbavacnak hívják, közgazdász diplomát szerzett, utána megnősült, és családot alapított. A horvátországi háború alatt, 1993-ban megismerkedett egy Ivica Prokic nevű szerb emberrel, aki ekkor a mentorává lett. Prokicről azt kell tudni, hogy gyerekkorában beléhatolt a nap egy darabkája, és ettől különleges képességei, illetve víziói lettek.

Mindezen szuperképességei ellenére két évvel később, 1995-ben elhunyt, rendszeres páciensei pedig azután Grbavachoz kezdtek járni, akinek maga a mester adott művésznevet: ez a Braco (amely nagyjából a bratyó kifejezésnek felel meg). Eleinte egyesével fogadta a látogatókat, majd, az érdeklődők nagy száma miatt, csoportos összejöveteleket tartott.

Hogy mit csinál ezeken? Néz. Öt-tíz percig, mostanában már emelvényeken, ezzel a produkcióval járja a világot. A képességeiben bízó emberek arról számolnak be, hogy rendkívül kellemes, megnyugtató érzés mindez. Egy Beverly nevű asszony állítólag azért hálálkodott Bracónak, mert a lánya anyósa rákbeteg volt, de a jó Beverly két napig hordta az asszony fotóját Braco összejöveteleire, és ettől elmúlt a rákja.

Fontos: nem célunk gúnyt űzni elkeseredett emberek fájdalmából, és elkeseredett próbálkozásaiból, hogy valahogyan meggyógyítsák halálos beteg rokonaikat. Ha valamit itt pellengérre állítunk, az az a gyakorlat, hogy emberek ezt kihasználva élnek jól.

Szóval Bracónak szépen kiépült vállalkozása van, amely ezekre a gazing eventekre, vagyis nézési eseményekre épül. Írt könyveket (a legfrisebb a Braco titka 3), ad ki dvd-ket, olykor turnézik, máskor meg online közvetíti a nézését. Amely elvileg segít visszaadni a rá visszanézők elvesztett testi-lelki harmóniáját. Akadnak, akik arról számolnak be, hogy a tekinteteik összekapcsolódásától újra szeretve érezték magukat, és a teljes elfogadást biztonságát élték meg. (Ne gondoljanak róluk rosszat: másnak a homeopátia, a placebó hat.) 

Április 14-én is volt online nézés-közvetítés, délután öttől több turnusban, amelyek óránként indultak. Természetesen többször is belenéztünk, tapasztalatainkat a galériában gyűjtve össze. Ha a fenti képre kattint, szinte csorbítatlanul (nem szól közben andalító zene, de ezen segíthetünk) élvezheti a Braco-élményt, döntse el, hogy ez milyen érzésekkel tölti el. Mi rengeteget nevettünk közben, a képaláírásokból kiderül, miért. Ne feledjék: hivatalosan sosem bizonyították, hogy bárkire bármilyen hatással lett volna a tekintete.