A steffordshire-i Jackie Stokes egyebek mellett a BBC-nek és a Daily Mail-nek sírta el bánatát. Saját bevallása szerint 9500 fontot (kb. 3,8 millió forintot) költött el magyarországi fogászati beavatkozásokra, de csak annyit ért el vele, hogy bulldogharapása lett, és továbbra sem tud normálisan mosolyogni. A Velvet megkereste a cikkekben szereplő magyar fogorvost, aki viszont azt állítja, a brit asszony alaptalanul vádaskodik.

Dr. Csillag Zsolt korábban a londoni Forest and Ray Medical Care Group munkatársa volt, ahová a pácienst magyar ügynöke hozta kezelésre. Az asszony panaszaira három lehetséges kezelési tervet javasolt. Ebből egyet a brit fővárosban, kettőt Magyarországon végeztek el. Jackie Stokes először 2012-ben utazott Budapestre, ahol implantátumokat ültettek a felső állkapcsába, illetve koronát helyeztek fel nyolc alsó fogára.

Szörnyű fájdalom kínozta

Az asszony panaszai állítólag a második, 2013. júniusi kezelés után jelentkeztek. Nyilatkozata alapján bulldogharapása lett (vagyis rendellenesen előrébb harap az alsó fogsorával a felsők elé), valamint szörnyű fájdalom kínozta. Mivel az implantátumok elmozdultak, azokat el kellett távolítani.

Ráment az összes pénze

Jackie Stokes főleg azt sérelmezte, hogy négy év alatt összesen 27 alkalommal kereste fel a fogászati céget, ez az összes megtakarítását felemésztette, most mégis kénytelen műfogsort viselni. Ha pedig szeretne újra mosolyogni, újabb 25 ezer fontot (mintegy 10 millió forintot) kéne kezelésekre költenie.

Vizsgálat indult

Az esetet a General Dental Council, a brit fogászati kamara vizsgálta ki, amely megállapította, hogy a magyar fogorvos mulasztást követett el, mert feleslegesen rakott koronát az alsó fogakra, és visszafordíthatatlan károkat okozott az amúgy egészséges fogaknak.

A fogorvos cáfol

Dr. Csillag Zsolt közben otthagyta a londoni praxist. A Velvet már Budapesten érte el.

A hölgy alaptanul vádaskodik. Tájékoztatva lett a lehetséges beavatkozásokról, aláírta a papírokat, és az ő kifejezett kérésének megfelelően történt a kezelés. A hivatalos vizsgálat mindössze a papírmunkával kapcsolatban marasztalt el, ami abból adódott, hogy a két országban különbségek vannak a kezelési tervek, és azok terjedelme között. A magyar metódus szerint nem volt felesleges a beavatkozás, hiszen a kombinált munka elkészítéséhez elengedhetetlenül szükséges bizonyos fogak lecsiszolása, amelyek az elhorgonyzást tartják. Az úgynevezett kényszer bulldogharapást, új fogakkal, fogsorral előidézni a fogorvos nem szokott. A beültetett implantátumok egy része valóban elmozdult, és el kellett távolítani, de a beteg a garanciális ellátásra nem kívánt megjelenni nálam. A Forest & Ray felajánlotta a betegnek, hogy más orvosok fejezik be a kezelést (ha ezt ő így kívánja) és a garanciális ellátást. Ezért összesen 4-5 fogorvos és szájsebész kezelte, de a végén még mindig nem volt elégedett. Az orvosi titoktartás miatt több adatot, információt nem adhatok

– magyarázta a 29 éve praktizáló szakember, aki szerint a hölgy a kezelés végén nem élt azzal a garanciális lehetősséggel sem, melyet mind ő maga, mind a Forest & Ray is felajánlott, hogy egy új, összességében sokkal drágább beavatkozást kapjon, mint amit eredetileg kifizetett, és amit egyébként azért nem kért a kezdetekkor, mert nem engedték meg anyagi lehetőségei. A fogorvos szerint, ha élt volna a lehetőséggel, már évek óta mosolyoghatna, a vádaskodással pedig csak a magyar fogorvosokat akarják lejáratni.

Dokumentációs Tanfolyamra kötelezték

Dr. Csillag Zsolt szerint a vizsgálatnak annyi következménye lett, hogy ha a jövőben szeretne kint rendelni, el kell végeznie egy dokumentációs tanfolyamot: a két ország közötti kezelési metódusok figyelembe vételével, abból a célból, hogy az angliai orvosi kamara elvárásainak megfelelő mennyiségű, terjedelmű dokumentáció legyen. Arról is beszélt, hogy a fent említett összegből csak százalékot kapott. Ezt szívesen elmondta volna a brit lapoknak is, de csupán a BBC-től kapott egy kézzel írott levelet, és azt is csak kedden, még mielőtt a tévécsatorna megkérdezte volna őt, és utánanézett volna az angol kamara döntésének.