Az élethű guminők az egyik legdrágább és legérthetetlenebb szexuális segédeszközök a szexpiacon, akár több százezer forintra is rúghat az egyéni megrendelésre készült guminő. A kérdésre, hogy miért van erre szükségük a férfiaknak, és miért szeretik a guminőket ennyire sokan – feltételezve, hogy ha ekkora a kínálati olda, van rá kereslet –, egy New York-i pszichológus adta meg a választ a Vice-nak. 

Dr. Peter Kanaris, amerikai viselkedéskutató szerint a guminők és a férfiak viszonyának fontos alapja, hogy nincs visszacsatolás, nincs személyes kapcsolat, nincs mozgás a guminők részéről. A valós nő márpedig visszajelez, ha szóban nem is, a teste mozgásával biztosan visszacsatolást ad a férfinak szex közben. 

„A szex és intimitás fontos szerepet töltenek be egész életünkben. Azoknak az embereknek, akik elvesztettek valakit, haláleset, szakítás vagy válás miatt, illetve a fogyatékkal élőknek is, akiknek nem könnyű más partnereket elérni, elképzelhető, hogy előnyös lehet a gumibaba" 

– mondta Dr. Kanaris, aki a Szexuális Diagnózis Programot vezeti a saját pszichológiai intézetében, New Yorkban. 

Hozzátette, hogy a problematikus kapcsolatteremtés más emberekkel, a félénkség, a szociális szorongás és a tapasztalatlanság is okai lehetnek annak, ha valaki a guminőket választja. Az is lehetséges, hogy olyasvalaki él együtt egy guminővel, akinek van partnerkapcsolata, és olyan a partnere, akinek nem a szex a legfontosabb az életében. Ebben az esetben a guminő a két fél közt kialakult űrt tölti be.

A szexuális kapcsolat egy élettelen tárggyal a fantázia játéka, aminek csak a képzelet szabhat határt. A szexualitás alapvető szükségletünk, az evés, ivás, alvás mellett a legfontosabb. A szexpartner hiányának pótlása egy guminővel csak ideig-óráig lehet működőképes megoldás. A szakember szerint hosszú távon nem szabad elköteleződni egy guminővel, azok, akik ezt teszik, hosszú távon

hárítják az élő, igazi kapcsolatokat, az igazi nőkkel való intimitást. 

Azzal, hogy kerülik az élő nőkkel való kapcsolat kialakítását, megfosztják magukat a társas kapcsolatok minden szépségétől és gondjától. A társas kapcsolatok, a beilleszkedés márpedig elengedhetetlenek az életben, minden korosztályban létfontosságú szerepet töltenek be minden ember életében. Szerencsére ez bármilyen korosztályban fejleszthető, egy elsajátítási folyamat, amit szakember segítségével a kritikus életszakaszban is újra lehet tanulni.