A kellemes szexuális élmény attól is függ, hogy a nő és a férfi méretbeli adottságai mennyire passzol egymáshoz. A Káma szútra rangsorolja a nőket és a férfiakat a méreteik szerint, és külön szexpózokat is ajánl a beteljesülés megéléséhez. A méretekkel kapcsolatos problémákról nem egy szexterapeuta kap olvasói levelet, íme egy, ami tökéletesen megmutatja a problémát. 

„Kedves Dr. Betty! Öt éve van egy barátnőm. Az első férfi vagyok az életében, az egyetlen, akivel valaha volt. Az első naptól fogva, ahogy lefeküdtünk, néhány behatolás után azt éreztem, hogy túl nagy nekem. A péniszem átlagos méretű, 15 centis körülbelül, voltam más lányokkal, a tapasztalataim szerint minden rendben volt, néha nagyon szoros volt, de aztán jött ez a párkapcsolatom.

Minden alkalommal, amikor szexelünk, egyszercsak egy ponton azt érzem, hogy a hüvelye egyre nagyobb és nagyobb lesz, és annyira nagy lesz, hogy nem érzem, hogy benne vagyok" 

kapta a szexterapeuta, Betty Dodson ezt a levelet egy férfi olvasójától. A férfi hozzátette azt is, hogy nem beszélt soha erről a gondjáról a partnerével, mert nem akarja, hogy a barátnője azt érezze, hogy abnormális a hüvelye. 

A szexterapeuta válasza az, hogy a genitáliák inkompatibilitása nem egyedi probléma, és csak addig probléma, amíg nem keresnek rá megoldást. Betty Dodson a hüvelyizmok tornáztatását javasolja, és azt, hogy valamennyire, mindenféle hibáztatás nélkül érdemes lenne megbeszélni a partnerrel. Azt javasolja, hogy a kommunikációt abból az irányból indítsák el, hogy a nő hogyan, mennyire érzi a testében a férfit? Lehet, hogy egyáltalán nem érzi, és az is lehet, hogy orgazmust sem élt még meg a nő.

Az orgazmussal ugyanis a hüvelyizmok pulzálni kezdenek, ez  érezhetően szorosabb érzést ad. A szexterapeuta azt is tanácsolja, hogy ha az összeférhetetlenség ilyen mértékű, érdemes meggondolni, hogy eseteg másik partnert kellene választani - természetesen csak azután, miután az intimtorna sem segített. 

A Káma szútra a nemi egyesülést a genitáliák mérete szerint osztályozza, háromféle férfi van a lingam, azaz a pénisz szerint: nyúlférfi, bikaférfi és csődörférfi. Ugyanígy háromféle nő van a jóni szerint osztályozva: őztehén, kanca és nőstényelefánt. Ha a férfi méretei jóval nagyobbak a nőjénél, azt nagyon magas egyesülésnek tartja a Káma szútra. Amennyiben ez fordítva van, egy elefántnőstény találkozik egy nyúlférfival, azt nagyon alacsony, egyenlőtlen egyesülésnek tartja a keleti szexbiblia.