Ne hagyja otthon az esernyőjét, mert elég cudar az idő

2016.05.24. 07:58

De ezt ön is láthatja, ha kinéz az ablakon. Mindenesetre jobb, ha tudja, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a nyugati határnál lévő öt megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya - kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a terülteken ugyanis az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Emellett Budapesten és Pest, valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Itt arra is számítani lehet, hogy az esőzések során jégeső hullhat, a szél pedig viharossá fokozódhat.

Az országon átvonuló vihar miatt számos bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, általában leszakadt faágak és a hirtelen lezúduló eső miatt. Letenyén például a régi 7-es útra földet mosott a nagy mennyiségű csapadék, ami fennakadást okozott a forgalomban. A közútkezelő munkatársai, a hivatásos és önkéntes tűzoltók takarították el az útról a hordalékot.

A fővárosból és Pest megyéből mostanáig tizenöt kárról érkezett bejelentés. Dabason például egy családi ház tetőszerkezetébe csapott villám okozott tüzet. Több helyen szakadtak le faágak, amelyek a forgalomban okoznak fennakadást. Budapesten a ferihegyi gyorsforgalmi úton, Kőbánya-Kispest és a Határ úti metróállomás közötti szakaszon leszakadt faágak miatt két kisteherautó ütközött össze. Ez jelenleg is torlódást okozhat ezen az útszakaszon

– közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.