Egy pekingi fotós, Chen Jie egy Kína délnyugati részén található faluba utazott el, ahol 15 diák 800 méternyi szintkülönbséget tesz meg a hegyoldalon, hogy eljusson a hegy lábánál fekvő iskoláig. A túra még nem minden, gyakorlatilag csoda, hogy az elmúlt években mindössze hét-nyolcan vesztették az életüket. Chen Jie összesen 3 napot töltött a faluban, és összesen háromszor tette meg az utat. 

Nagyon veszélyes. 100 százalékos koncentrációt igényel. Ha bármilyen baleset ér, egyenesen lezuhansz a szakadékba. 

– mondta a a fotós a Guardiannek. Amióta a képek bejárták a sajtót, több szervezet próbálja megoldani a helyzetet, lépcsőt kiépíteni, hogy a 6-15 éves gyerekeknek ne életveszélyes körülmények között kelljen iskolába jutniuk. Az út nagyjából 90 percbe telik, minden nap nem is tudnák megtenni, a diákok kéthetente mennek haza. 

A hegytetőn 72 család él, borsot és diót termelnek. A közösség vezetője, Api Jiti elmondta a Beijing News-nak, hogy fent nem volt elegendő hely egy iskolaépülethez. Heten vagy nyolcan zuhantak eddig le, és vesztették életüket, sokan megsérültek. Az már biztos, hogy a létrákat újakra cserélik, az egyikről kiderült, hogy már elrohadt, később egy lépcső szerepel a tervek között.