Gordy Baylinson 16 éves, és autizmussal él együtt, a szerettei és családtagjai sosem tudtak vele kommunikálni. Úgy hitték, nem érti őket a fiú. Egy új kommunikációs módszer azonban rávilágított arra, hogy a fiúnak hihetetlen gazdag az érzelmi világa, és ma már képes kifejezni az érzéseit – írja a WashingtonPost

A Potomacban élő fiúnál 17 hónapos korában diagnosztizálták az autizmust, ezidáig sosem beszélt, nem kommunikált sehogy se, és sosem mutatta ki az érzelmeit. Az új terápiának köszönhetően szívhez szóló levelet írt, amit a szülei a Facebookon is közzétettek. A módszer neve Rapid Prompting Method (Gyors Kérdésfeltevési Módszer), a 16 éves autista fiú egy évvel ezelőtt kezdte az új kommunikációs terápiát Meghann Parkinsonnal. A terápia célja, hogy ha feltesznek neki egy kérdést, akkor képes legyen írásban válaszolni.

Az ő esetében ez az iPadhez kötött billentyűzeten bepötyögött szavakat jelenti: a fiú egy ujjal gépelte a levelét, amit aztán a rendőrségnek küldött. A helyi, marylandi rendőrség ugyanis szervezett egy jótékonysági eseményt az autizmussal élőkért, a terapeuta javasolta neki, hogy írjon egy levelet az eseményt szervező rendőrtisztnek. A 16 éves Gordy Baylinson szavain mindenki meghatódott.

„A nevem Gordy, nem beszélő autista tinédzser vagyok. Jobban szeretem ez, mint azt a kifejezést, hogy alig funkcionáló, mert minthogy írom ezt a levelet, nyilván funkcionálok. Mindenképpen írni akartam ma, hogy jobb betekintést adjak arról, mennyire szét vannak hullva azok a kapcsolódások, amik elvileg az agyam és a testem harmonikus működéséért felelnének, ha egyben lennének. De nincsenek, és ez jól van így. Láthatod, az élet az én számomra és a hozzám hasonlók számára is minden nap játék, csak nem szórakoztató játék, hanem kész küzdelem.

Az agyam, ami nagyban olyan, mint a tiétek, tudja, mit akar és hogy hogyan fejezze ki magát. A testem azonban, ami olyan, mint egy részegé, egy csaknem 180 centis csecsemőé, nem engedelmeskedik. {...} Szeretem magam úgy, ahogy vagyok, a részegcsecsemő-testtel együtt. Ezt a levelet nem segélykiáltásként írom, hanem az elfogadásért és a figyelemért.

Ha rám figyelsz, segíthetek felismerni a nem beszélő autizmus jeleit. Ha a jeleket felismered, képes leszel felismerni és megérteni, igazából mik a különbségek köztem és közted, és így már el is tudnál fogadni engem, ami számomra egy valóságos csoda lenne" – írja a levelében, amiben arra is kitér, hogy a neurotipikus és a nem beszélő autisták miben térnek el egymástól, hogy a csapkodó kezekhez hasonló, más, nem szokványos mozgások előfordulhatnak, hogy a túlérzékenység jellemző az autistákra. 

Az autizmus spektrumzavar idegi-fejlődési rendellenesség, aminek három fő területen érzékelhetőek a tünetei: a szociális készségek területén, a kommunikáció területén és a viselkedés területén. Az autizmussal élők tünetei eltérhetnek egymástól, ahány autista, annyiféle lehet. A világon 67 millió autista élhet, Magyarországon körülbelül 16-22 ezer ember lehet érintett (Forrás: MedicalOnline).