Egy New York-i plasztikai sebész, Dr. Lisa Zdinak éppen azon dolgozik, hogy a hialuronsavas módszer mellett a szén-dioxidos arckezelés terjedjen el. Legalábbis ő kezdte el használni az eljárást, ami elvileg serkenti a véráramlást a hajszálerekben, a kékes színű szem alatti karikák egy csapásra emberi árnyalatúvá változnak. Ez elsőre egyszerűnek és nagyszerűnek hangzik, de még nem biztos a siker,

a kezelés során egyrészt ijesztő lufi nő a szemkörnyéken, másrészt a módszer nem tartós, és mint kiderült, veszélyes

De legalább látványos. Zdinak elmondta a People-nek, hogy a videón is látható duzzanat 5-10 perc alatt lelohad, nem maradunk így örökre. 

#scarybeautytreatments #bizarrebeautytrends #carboxytherapy #carboxytreatment #co2treatment The gas can stimulate the collagen in your skin #fortiredeyes #fordarkcirlcles #darkspots #stretchmarks #wrinkles Carboxy therapy for undereye wrinkling and darkness and stretch marks on skin.  The deposition of the carbon dioxide causes the body to release oxygen in the area, which stimulates collagen production.  It is safe as long as it is done by a seasoned practitioner. Carboxy treatment may require 10 treatment packages in order to guarantee a significant result. However, some patients may require more than 10 sessions in order to get the results they're looking for. After that, a follow up of every six months is needed @regrann - @gianasim

A video posted by Sheena Manoj (@bratz2374) on

Azzal, hogy kis mennyiségű szén-dioxidot fecskendezünk a területbe, becsapjuk a testünket, hogy minél több oxigén jusson a véráramba. 

A szén-dioxidos kezelés hatása nem tartós, pontosan ezért nem javasolja a lap által megkérdezett plasztikai sebész. A beavatkozás még kísérleti fázisban jár, így a szakembereknek sem tudják, van-e bármi hosszútávú hatása a bőr alá injekciózott szén-dioxidnak.

Megkérdeztük Dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt, mi a véleménye a módszerről, veszélyes lehet-e a szén-dioxid.  

A külföldi bőrgyógyászok által újabban a szem alatti sötét karikák eltüntetésére alkalmazott szén-dioxid injekciót veszélyes és kevésbé hatékony eljárásnak tartom. A vérkeringés fokozásán alapuló hatása csekély, ráadásul a probléma kialakulásának oka nem is a keringés elégtelensége, hanem az adott területen a kötőszövet zsugorodása, meglazulása és bőrfelesleg képződése.

A szén-dioxidot semmiképen sem javasolja, szerinte továbbra a természetazonos anyagokkal, például hialuronsavval történő feltöltés a leghatásosabb a szem alatti sötét karikákra, a könnyárok területére. 

Szinte azonnal látszik az eredmény, a gyógyulási idő általában néhány nap. Beavatkozás után egy kontrollra, arcmasszázsra kell visszajönni. Klinikánkon nagyon sok ilyen beavatkozást végzünk. Ugyan a hialuronsavas feltöltés gyors, és egyszerűnek tűnik, minden esetben jobb, ha plasztikai sebész, és nem más szakma képviselője végzi.

– mondta a Velvetnek dr. Pataki Gergely. A fenti módszer mellett a töltőanyag lehet saját zsír is, ilyenkor a zsír térfogatot pótol, regenerálja, fiatalítja a szöveteket a benne lévő kötőszöveti őssejteken és növekedési faktorokon keresztül. A műtét azonban bonyolult, és egyáltalán nem veszélytelen. 

Ezt az eljárást is gyakran végezzük nyakról, has-és deréktájról leszívott mikrostrukturális saját zsírszövettel, melyet speciálisan tisztítunk és visszatöltésre alkalmassá teszünk, kis tűszúrásnyi pontokon keresztül az arc egyes területeibe (pl. szem alatti területre, arcközépbe) juttatunk, melyben az átültetett zsírszövet így megtapad.

Pataki doktor hozzátette, hogy a saját zsírszövettel való feltöltéskivételes precizitást igényel. Úgy érdemes megválasztani az adóterületet, hogy az abból nyert zsírszövet a fogyásnál se nagyon változtassa a méretét. Ez a hely és az átültetendő mennyiség egyénenként változik. Gyakori súlyingadozásnál nem is érdemes a lipofillinget alkalmazni, hiszen a zsírsejtek méretváltozása meglátszana a vékony bőr alatt, ilyenkor a hialuronsavas eljárás ajánlott. 

A szakember azt is kihangsúlyozta, hogy a szem körüli régió speciális orvosi tudást igényel, olyan orvost kell felkeresni, aki a plasztikai sebészet és a szemészet határterületét műveli, semmiképpen sem bőrgyógyászati kompetencia. Ennek ellenére itthon gyakran végzik utóbbi területen is a szem alatti terület feltöltését. 

Akit esetleg nem feküdne kés alá, annak pedig marad az uborka. A lényeg, hogy a szén-dioxiodot kerülje!