Az alább közölt pár fotóból és videóból egyértelműen megállapítható, hogy a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és az Ebremény Kutyavédő Egyesület ismét rendesen kitett magáért, amikor két újszülött kiscica életéért küzdött, majdnem 14 órán keresztül, egy budafoki családi házban. 

Joggal teszi fel a kérdést, hogy kerülhet egy lakáson belül olyan helyzetbe bármilyen kisállat, hogy ennyit kelljen küzdeni az életéért, mégis,

ez egy hétfő éjszakától kedd délig tartó hajsza volt. 

A család ellés előtt álló macskatagja úgy határozott, ez a legjobb alkalom, hogy a lakás olyan pontjaira közlekedjen, ahol ember nem találja meg. A padlástér ideális helyszínnek tűnt.

Az állat az ellés után nagyon gyengének bizonyult, de azért lemászott a padlásról, ahova viszont már nem tudott visszamenni. Az izgága kiscicák közül egy a padlástérben ragadt (így könnyű volt megtalálni), míg a másik kettő valami rejtélyes nyüzsgési technikának köszönhetően 

a tető födémszerkezete és a gipszkartonnal burkolt plafon közé keveredett. 

A lakók a lakás minden pontjáról hallották a cicák csipogását, de a pontos helyüket nem tudták azonosítani. Ekkor kért segítséget a fent említett szervezetektől az aggódó macskatulajdonos hölgy.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője a Velvetnek részletesen beszámolt a mentés körülményeiről. 

Elmondta, hogy egy, általában katasztrófa sújtotta területeken használt speciális hangdetektorral dolgoztak, amellyel nagyjából 6 óra alatt be tudták lőni, a plafon pontosan melyik részéről szűrődik ki a nyávogás.

Erre az eszközre egyébként annak idején éppen ehhez hasonló veszélyhelyzetek miatt gyűjtöttek, és adományokból végül hozzá is jutottak. 

A mentés másik alkalmatossága egy száloptikás kamera volt, amellyel be tudtunk lesni a gipszkarton fölé. Ennek és a hangradarnak köszönhetően találtuk meg a két bajba jutott állatot, akiknek, lévén, csak két naposak voltak, már nem sok esélyük lett volna a túlélésre. 

- tette hozzá Balázs László.

A kiscicák biztonságos környezetben vannak, a mentés után a Noé Állatotthon Alapítvány vette át őket.