A kanadai Victoria városában élő Stephen Lund egy meglehetősen sajátos hobbinak hódol: hatalmas figurákat rajzol a Google Térképre. A férfi hosszas tervezgetés után pattan bringára, majd több tíz kilométert teker, miközben a GPS segítségével rögzíti útvonalát, amit aztán egy Strava nevű alkalmazással jelenít meg a térképen. Ebből pedig ilyen csodás alkotások születnek:

A férfi kreativitása egyszerűen nem ismer határokat, rajzolt már zsiráfot, sárkánnyal hadakozó harcost, sőt még a Sötét nagyurat, Darth Vadert is sikerült reprodukálnia. Nem is akárhogy! 

22 ezer kilométernyi rajz

Stephen Lund 2015-ben kezdte el a projektet egy "Boldog 2015-öt" formázó újévi üzenettel, de annyira megtetszett neki a dolog, hogy azóta több mint 22 ezer kilométert tett meg a térképre firkálva. Ez elég soknak tűnhet, de tudnia kell, hogy egy-egy rajz létrehozásához rengeteget kell tekernie. A legnagyobb erőfeszítést egy hableány követelte tőle, 220 kilométert járt be miatta.

„A biciklim többé már nem volt bicikli, hanem egy bíborszínbe mártott ecset, és az egész város lett a vásznam.”

– mondta el a művész a Cycling Weekly-nek adott interjúban.

Körforgalomból szem

A tervezés során a legnagyobb kihívást az jelenti a számára, hogy az összes útnak kapcsolódnia kell egymáshoz, hiszen a rajzok egy folyamatos vonalat alkotnak. Stephen Lund ezért igyekszik kiaknázni a kiszemelt környék adottságait, a körforgalmakból például szemeket varázsol. A művelet egyébként azzal kezdődik, hogy egy igazi térképre rajzolja fel az útvonalat, majd a Google Térkép navigációs funkciójával megy végig rajta.

Ha bővebben is érdekli Stephen Lund munkássága, az alábbi TED-es előadás remek kiindulópontot jelenthet, de van egy honlapja is, amit ide kattintva tekinthet meg. 

Via Mashable, Cycling Weekly