Egy angliai munkaerő-közvetítő iroda egy modellügynökség álláshirdetéseinek ment neki, méghozzá azért, mert csak vonzó nőket keresnek, sokszor még a melltartóméretet is megszabva - ez pedig nemcsak a józan ész szabályai szerint furcsa, hanem jogilag is diszkriminatív. Maga a hirdetés szövege a személyi asszisztensi pozícióra úgy szólt, hogy

egy klasszikus kinézetű [és itt direkt nem az átlagos szót használva - a szerk.], hosszú barna hajú, B vagy C kosárméretű nőt keresünk.

Az Esélyegyenlőségi- és emberi jogi bizottsághoz (EHRC) fordultak, ami megállapította, hogy ez a nőkre nézve, megdöbbentő, megalázó, és jogellenes, tehát követelik, hogy tisztázzák és javítsák a felvételi kiírást. Amely szerintük az 1970-es éveket idézi, és jól példázza, milyen dolgok miatt nincs még mindig valódi esélyegyenlőség.

Az ügyvéd azt mondja jó helyre került az ügy, a munkaügyi bíróságon kell tisztázni a "szép és vonzó" kifejezéseket, melyek egyértelműen utalnak arra, hogy fiatal munkaerőt keresnek - azonban ez diszkriminatív az idős nőkre nézve. 

Szexi sofőrt

A Matching Modells nevű ügynökséget is megkérdezték, akik az álláshirdetéseket közzéteszik. Képviselőjük szerint nekik nagyon fontosak az ügyfeleik, és az is, hogyan néznek ki azok, akik kiszolgálják őket. Minden kérésüket teljesíteni kell: volt, hogy hat nőt hívtak be meghallgatásra, mert egy indiai üzletember szőke, kék szemű, görög nőket akart alkalmazni a privát repülőjén - végül hatot választott. Előfordult olyan is, hogy a mellméret azért volt kikötés, mert egy Christian Dior által tervezett ruhát kellett volna viselnie az állásra jelentkezőnek, a ruhát nem lehetett átszabatni.

Még mindig elérhető az a hirdetés, ami 40-50 ezer fontot fizet évente (körülbelül 16 millió forintot) azért, hogy egy vízilabdacsapat vezérét furikázza heti két napon egy Porschéval valaki. Egy szexi valaki. Plusz pont ha szereti a vízilabdát, és beszél spanyolul.

Az ügyvéd szerint ez is diszkriminatív, már csak a férfiakra nézve is, akiket automatikusan elutasítanának, ha pályáznának az állásra. Ebben az esetben jogilag nemi alapú megkülönböztetésről beszélhetünk, amiért szinte "korlátlan" mennyiségű kártérítésre számíthatna.

Az ügynökség képviselője azt mondja, muszáj ennyire specifikusan meghirdetni az állást, mert az első benyomás igenis számít. A női jogi aktivisták szerint valóban az első benyomás számít, de annak nem a hajszínen kellene alapulnia. 

A Matching modell ügyfelei között az MTV, a Louis Vuitton, a Coca Cola, a Formula 1 és a Harrods is ott van. Világszerte ötezer embert foglalkoztatnak, és eddig soha nem volt probléma például abból, amikor az MTV olyan modelleket kért, akik kifejezetten tetováltak voltak és piercinggel rendelkeztek - mondja az ügynökség képviselője.

Törvény

A 2010-ben jóváhagyott brit esélyegyenlőségi törvény kimondja, hogy mindenféle szexuális, faji, nemi, életkori, vallási, kapcsolati megkülönböztetés tilos - és ez vonatkozik a gyerekeik identitására vonatkozóan is, a fogyatékosságért sem érheti őket hátrány. A magyar szabályozásról itt olvashat, a lényegért a Hátrányos megkülönböztetés cím alatti passzusokat érdemes tanulmányozni.

Mit gondol?

via BBC