Norman Ohler író Blitzed című könyvében rántotta le a leplet a diktátor kábítószerekhez fűződő viszonyáról. Ebből kiderül, hogy az Adolf Hitler orvosától származó feljegyzések alapján a Führer változatos összetételű drogkoktélokkal építette le magát: kokaint, heroint, morfiumot és metamfetamint is használt.

Az író szerint Hitler 1936-ban nagy dózisú vitamin- és glükóz injekciókkal indított, majd amikor 1941 októberében az Oroszország elleni háború számára kedvezőtlen fordulatot vett, a hormonkészítmények és szteroidok felé fordult. A végső fázist az 1943 és 1944 közötti időszak jelentette, amikor ópiátokat kezdett használni.

„A kedvenc kábítószere az eukodal, a heroin unokatestvére volt, ami sokkal nagyobb hatékonysággal okoz eufóriát”

A diktátor a német katonákat is ellátta drogokkal, hogy növelje állóképességüket. Őket a Pervitin, vagy ahogy manapság ismerik, a metamfetamin használatára buzdította. Az anyagból nem szenvedtek hiányt, 1940 májusában például 35 millió adagot osztottak szét belőle a hadseregben. Hiternek viszont nem volt szüksége a szerre, neki továbbra is az eukodal vált be a legjobban.

1944 őszén, amikor a katonai helyzet rosszul alakult, ezt az erős gyógyszer használta, hogy euforikus állapotba kerüljön, még akkor is, amikor a valóság cseppet sem volt euforikus.

A drog remekül működött. Generálisai hiába figyelmeztették, hogy ideje lenne változtatni az eddigi taktikán, mert különben elvesztik a háborút, Hitler meg sem akarta hallani, amit mondtak.

Az író arra is kitért, hogy miközben a katonák drogfogyasztása közismert volt, a diktátor esetében igyekeztek titokban tartani az egészet.

Via BBCnews.com.au