Az Apollo–12 űrhajósai, Richard F. Gordon, Charles „Pete” Conrad és Alan L. Bean 1969 novemberében írtak történelmet az emberiség második holdra szállásával. A küldetés sikere egyebek mellett azon múlott, hogy az utóbbi két asztronautának sikerül-e időben elvégezni feladatait a holdséták során, ezért a NASA a szkafanderük csuklójára erősített listán percre pontosan rögzítette bokros teendőiket. El lehet képzelni a meglepetésüket, amikor hirtelen arra lett figyelmesek, hogy a műanyaggal bevont, tűzbiztos lapokról szemrevaló Playboy-nyuszik néznek vissza rá rájuk.

Négy Playboy-nyuszit találtak

A félmeztelen nők a hagyományos instrukciók között kaptak helyet a könyvecskében, de az űrhajósoknak fogalmuk sem volt róla, hogy ott vannak. Egészen addig, amíg eljutottak a kérdéses oldalakig.

Charles Conrad így aztán a Földtől 384 ezer kilométerre élvezhette Angela Dorian, az 1967-es Miss Szeptember, illetve Reagan Wilson, Miss Október emlékezetes látványát, míg Alan Bean Cynthia Myersen, az 1968-os Miss Decemberen, valamint Leslie Bianchinin, az 1969-es Miss Januáron legeltethette a szemét. De vajon mit szóltak ehhez az asztronauták, és hogy a fenébe kerültek a listájukra hiányos öltözetű hölgyek?

Megmutatták egymásnak a képeket

Alan Bean egy 25 évvel később, 1994-ben készült interjúban idézte fel holdbéli afférjukat a Playboy-nyuszikkal. Mint mondta, az első séta során nagyjából 2 és fél órájuk volt arra, hogy mindent tennivalót kipipáljanak a listáról.

„Lapoztam, és egyszer csak ott volt [egy Playboy-nyuszi].”

Az űrhajós ezután odament társához, hogy megossza vele szokatlan felfedezését, mire Charles Conrad is hasonlóan cselekedett. Meglepetésüket csak tovább mélyítette, hogy észrevették, a képekhez erősen pajzán jellegű szövegeket írtak:

„Látsz érdekes dombokat és völgyeket?”

Nem bírták röhögés nélkül

Az űrhajósokból egyből kitört a röhögés. Bean szerint annyira nevettek, hogy az emberek egyenesen azt hitték, részegek, vagy extázisba estek az űrben. Arról viszont, hogy mit láttak, egy szót sem ejtettek, mert az adófizetők nem vették volna valami jó néven, hogy egy kiemelten fontos misszió során aktképek kötik le a figyelmüket.

 Ő volt a tettes

Mint utóbb kiderült, a mesteri trollkodás Dave Scott, az Apollo–12 tartalékos parancsnokának fejéből pattant ki, aki egy csomó Playboy-magazint vásárolt fel, majd a NASA speciális papírjára nyomtatta ki a számára legszimpatikusabb képeket, hogy megviccelje társait.

Az űrhivatal egyébként nem csinál titkot a dologból. Az ominózus fotók internetes archívumukban is elérhetőek.

Via The Sun, Business Insider