Megtalálták Vincent Van Gogh tökéletes hasonmását, egy brit színész személyében. 

Idén nyáron az X-Generáció című könyvet is jegyző kanadai író-képzőművész, Douglas Coupland elindított egy projektet I am Vincent néven, aminek az volt a lényege, hogy az egész világon próbálták megtalálni azt a férfit, aki leginkább hasonlít a holland festőművészre. (A fülét, szerencsére, nem kellett levágnia.)

A versenyre 37 országból összesen 1250 hasonmásjelölt jelentkezett. Nyár óta lehetett rájuk szavazni, körülbelül ötszázezren meg is tették. Végül a brit színész, bizonyos Daniel Baker nyerte a megtisztelő címet, ami egy ötezer eurós, azaz másfél millió forintos pénzjutalommal is jár. A nyeremény része egy 2x3 méteres bronz szobor is, amelyet róla mintáznak majd, és egy kanadai szőlészetben állítják majd fel. 


Baker egyébként azért utazott Kanadába, hogy fotót készítsenek róla, és csak ezután tudatosult benne, hogy ő a nyertes. A pályázat kitalálója, a képzőművészeti projektjeiről is ismert író szerint nagyon furcsa élmény volt a győztessel találkozni, mivel hónapokat töltött azzal, hogy a számítógépe monitorját bámulva Van Gogh-hasonmásokat keresett. 

Aztán hirtelen ott volt ez a férfi, az én Vincent van Gogh-om, aki úgy szállt ki a taxiból, mintha pont 1889-ből lépett volna elő 

- nyilatkozta Coupland a BBC-nek. A projekt ötletét egyébként az író vörös hajú emberek iránt érzett rajongása adta, és az a tény, hogy a természetben olyan ritkák, mint a Pinot Noir szőlő azon a kanadai birtokon, ahol a szobrot felállítják majd. 

Via Daily Mail