Ha önből is előtörne a belső Bear Grylls, vagy csak szimplán ráparázott arra, hogy bármikor kitörhet a harmadik világháború, akkor önnek találták ki a Survivalist.com weboldalt, ahol túlélőtrükkökkel, tanácsokkal szolgálnak. Egy online tréningen megtanulhatunk tüzet csiholni, vadászni, de akár orvosságot is készíteni.

Egy krízis esetén a pénz nem ér majd semmit, a leleményesség annál inkább.

Az oldal azzal jön, hogy ami már egyszer megtörtént, bármikor megtörténhet - gondolva itt a világháborúkra, polgárháborúkra, és bármilyen technikai, vagy környezeti krízisre.

Összegyűjtöttük a legjobb trükköket, ami kezdőcsomagként elegendő is lehet. Legalábbis pár hétig biztosan.

Víz

A legfontosabb alkotóelemünk, három napnál tovább egy átlagos ember nem is bírja folyadék nélkül. A test dehidratálódik, a stressz még jobban kiütközik. Nagyon fontos tehát, hogy keressünk egy olyan helyet, ahonnan szerezhetünk ivóvizet, és fertőtlenítsük azt: hányás, hasmenés, hányinger, láz, hidegrázás és hasfájás is lehet belőle, ha nem forraljuk fel 100°C fölé. Egy másik megoldás, ami praktikus: ha egy tiszta műanyag palackot megöltünk vízzel, és legalább 12 órán keresztül közvetlen napfényre tesszük, az megöli a fertőző baktériumokat belőle.

Kaja

A második a listánkon a kaja. A legtöbb környezetünkben lévő, erdőkben fellelhető növény mérgezők, alaposan meg kell válogatni tehát, hogy mihez nyúlunk, az oldal ajánlása egy több pontos ellenőrzés:

  • Ha kellemetlen az illata a növénynek, semmit ne kezdjünk vele. 
  • Ha egy növény ehetőnek tűnik, tegyük a bőrünkre közvetlenül 15 percig. Figyeljük meg a bőrünk reakcióját.
  • Ha 8 óra után sem történik semmi, helyezzük az egyik ajkunkra, ha viszkető, égető érzésünk van, az megint nem jó.
  • Ha még ezek után sem történt semmi különös, próbáljunk fogyasztani belőle egy keveset.
  • És ha megint eltelt 8 óra, és semmi különöset nem veszünk észre szervezetünkön, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk.

Egy idő után szükségünk lesz húsra is: azt tanácsolják, vadásszunk állatokra, például csapdákkal, ez egy ügyes módja annak, hogy ne kelljen fegyverekkel bajlódni. Tuti tipp egy jóféle csapdához:

  • A Survivalisten egy pontos, részletes leírást kapunk a csapdahurok készítéséhez, ezt szabadon, nyitott terepen kell elhelyezni, hogy könnyedén eltudja kapni az állatot, ha aktiválva van.
  • A földről olyan magasságban kell elhelyezni, ami eléri az állat fejét.
  • Tilos mozogni, a hurkot mozgatni, illetve hozzáérni. Az emberi illat elriasztja az állatot.
  • Érdemes etetőrész közelében elhelyezni a hurkot, hogy odavonzza az állatokat.
  • Álcázzuk a csapdát lombokkal, és a  környezet adottságainak megfelelően próbáljunk olyan akadályokat létrehozni, hogy az állat a csapdánk felé haladjon. 

Menedék

Érdemes olyan kis viskót, menedéket készíteni, ami ellenáll a természeti csapásoknak. Egy olyan területet kell keresni, ami távol van a túl nyitott tereptől, lehetőleg erdőben van, de mégis odasüt a nap. Ez megakadályozza például azt is, hogy a szél károkat okozzon, ugyanakkor meleget biztosít a szerkezet számára. (Vagy éppen házikónk mellett tisztíthatjuk a vizet a fent leírt módszerrel.)

Fontos, hogy pontos és stabil legyen a menedék, és nézzünk utána a kártevőknek is, egy-egy rágcsáló, vagy rovar könnyen tönkre vághat mindent. A legjobb, ha két fa közé vackoljuk be magunkat, ez biztosítja a legalapvetőbb szerkezetet.

Cserekereskedelem

A túlélés könnyebb akkor, ha nem csak magunkra támaszkodhatunk. Egy válság során a hagyományos pénz elveszíti az értékét, viszont ha termelünk, vagy gyűjtögetünk, saját portékáinkat más, értékes dolgokra cserélhetjük.

Kávé, takaró, víz - ezek azok a dolgok, amik mindig is értékesek lesznek, a weboldal szerint ezekből érdemes otthon jóval többet tárolni, mint amennyire szükségünk van. 

via The Sun