Azt gondoltuk, rávilágítottunk, mennyire odáig és vissza vannak Szentendre lakosai a ténytől, hogy a városukban forgatás zajlik. Megtudakoltuk az óvárosban kolbászolóktól, árusoktól és lakóktól, miként érinti őket a dolog, és hát akárhogy is nézzük, ők egyöntetű örvendezést produkáltak a témában. 

Azonban egy olvasónk tegnap este az öröm tökéletes ellentétéről számolt be, sőt, úgy tűnt, Szentendre teljes lakosságának véleményét is tolmácsolja. Nem mehetünk el szó nélkül a dolog mellett, és nem állíthatjuk többé, hogy a Maigret című sorozat forgatása a világ nyolcadik csodája lenne. 

Alant a levél, olvassa el figyelmesen, aztán nyilvánítson véleményt! 

„A forgatások sajnos nagyon zavaróak a helyiek számára. A zaj éjjel-nappal folyamatos: könnyebb és nehéz gépjárművek ki-be, végig az Alkotmány utcán, az ablakunk alatt. A dízelmotorok és az aggregátor folyamatos rezgést bocsátanak ki. A forgatás éjjel egy óráig tart, ezt követi a levonulás, amire rendszerint fölébredünk. Az autónkkal nem állhatunk ki az ingatlanunkból, vagy vissza, amikor nekünk tetszik. A forgatási kellékeket a házunknak támasztják, a vakolat sérül.

Ráadásul teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor jelennek meg, bejelentés nélkül(!) a filmesek, és az sincs semmilyen módon szabályozva, hogy évente hány napon és éjen át lehet a komoly összegű ingatlanadókat befizető lakók életébe belegázolni mindenfajta ellenszolgáltatás, vagy kompenzáció nélkül. Az utcai hóeltakarítást nem számítom ide; elég szomorú, hogy filmesek híján csak a tavasz végezné el a feladatot.

Szentendre belvárosa nemcsak a turisták és a filmesek paradicsoma, hanem élőhely is. Ezt senki nem tartja tiszteletben, és az efféle beszámolók azt a látszatot keltik, hogy minden a legnagyobb rendben van.”

Igyekszünk utánajárni, mégis milyen kompenzációt kaphat az önkormányzat a forgatásért – de addig is, amennyiben helyiként hasonlóan érez ön is (vagy pont, hogy nem), kérjük, ossza meg velünk