Egy kanadai férfi, a 39 éves Anton Pilipa még 2012-ben tűnt el torontói otthonából. Családja éveken át semmit nem tudott róla, így már kezdtek a legrosszabbra gondolni. Tavaly karácsony előtt aztán kaptak egy hívást, hogy szerettüket Brazíliában látták. Mint kiderült, a korábban skizofréniával kezelt humanitárius munkás nagyrészt mezítláb, gyalogszerrel jutott el odáig, ami elég szép teljesítménynek számít, hiszen ehhez 10460 kilométert megtéve, tíz országon kellett átvágnia.

Az Amazonas állam dzsungelében bóklászó férfira egy kanadai származású brazil rendőr figyelt fel. Koszos rövidnadrágja és mellénye, valamint kiterjedt arcszőrzete miatt először hajléktalannak hitte. Megtalálásakor sem útlevél, sem más okmány nem volt nála, így csak több nemzetközi szervezet és nagykövetség összefogásával tudták hitelt érdemlően azonosítani, majd felvették a kapcsolatot családjával.

Meglógott egy brazil kórházból

A férfit elsőként tavaly november végén látták a brazíliai Rondonia állam autópályáján, majd kórházba szállították. Családjával végül az a rendőr vette fel a kapcsolatot, aki rábukkant. Rokonai adománygyűjtésbe kezdtek, hogy hazavihessék, de Anton Pilipa közben meglógott a kórházból, majd eltűnt a krokodiloktól hemzsegő dzsungelben, ahol szerencsére még azelőtt ráakadtak, hogy egy ragadozó felfalta volna.

Teljesen ledöbbentem. Csodálkoztam, hogy még életben van, és hogy ennyire messzire jutott. Azt hittem, hogy már halott, hiszen ez volt az egyetlen ok, ami magyarázatot adhatott távollétére. A szívem mélyen viszont tudtam, hogy nem lehet így.

– idézte fel testvére, Stefan Pilipa a Daily Mail kérdésére.

Anton Pilipa az elmúlt öt évben legalább tíz országban, köztük az Egyesült Államokban, Mexikóban, Guatemalában, Costa Ricában, Panamában, Venezuelában, Argentínában és Brazíliában fordult meg, ráadásul úgy, hogy a határokon útlevél nélkül jutott át, és ruháin kívül szinte semmi nem volt nála.

Testvére szerint a férfi célja alapvetően a Buenos Aires-i nemzeti könyvtár lett volna. A bökkenő csak az volt, hogy iratai hiányában nem engedték be. Így aztán sarkon fordult, és jobb ötlet híján Brazília felé vette az irányt.

Anton Pilipa elmondta, hogy vándorútja elején még volt egy kisebb táskányi holmija, később azonban kirabolták. Kalandozásai során étrendje bogyókból, gyümölcsökből, illetve a ruhákkal együtt kikukázott ételekből állt össze, néha pedig nagylelkű idegenek segítettek rajta.

Soha nem éreztem magam egyedül. Éveken át egy csomó időt töltöttem gondolkozással és a szabadban aludtam. Nagyon egyszerű élni, nincs szükségünk olyan sok dologra.

Derűlátó nyilatkozata ellenére egy orvosra azért szüksége lett volna. Miközben 800 kilométert tett meg a brazil őserdőben császkálva, olyan rossz állapotba került, hogy a körmei is leestek. 

Stefan Pilipa a múlt hónapban utazott Brazíliába, hogy hazavigye testvérét, akinek viharvert külseje őt is váratlanul élte. Az út keménysége jól látszott a testén és az arcán, és jóval szőrösebb volt, mint amikor legutóbb látta.

Tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok, hogy élek. Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a családomhoz.

Kanadában egyből lecsukták

Anton Pilipa skizofréniáját 2011-ben kezdték kezelni. Ugyanebben az évben keveredett bele egy fegyveres támadásba, melynek következtében vádat emeltek ellene. A bírósági tárgyalást meg sem várta, és 2012-ben elhagyta hazáját. A vádakat azóta sem ejtették, így amikor hétfőn hazaérkezett Kanadába, egyből lecsukták, de aztán óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Stefan egyébként úgy gondolja, hogy nem a jogi procedúra elől menekülve ment világgá, szerinte betegsége tette őt nyughatatlanná. Anton Pilipa most testvérével, sógornőjével és gyermekeikkel élve próbál visszarázódni a civilizációba.

Via The Daily Mail