Az az örömteljes hír érte szerkesztőségünket, hogy két fotósunk, Rostás Bianka és Németh Péter is a Pécsi József ösztöndíj díjazottjai közé került. Ha nem lenne képben, hogy mi ez pontosan, de szeretne osztozni az örömünkben, akkor elmagyarázzuk gyorsan. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pécsi József fotóművészeti ösztöndíját olyan 35 éven aluli fotóriporterek, alkalmazott fotográfusok és fotóművészek kaphatják, akik a programhoz illően komoly és kiválóan elkészített pályázatot nyújtanak be. Ennek minőségéről a kuratórium tagjai (Barakonyi Szabolcs, Csizek Gabriella, Ferenczy Bálint, Kudász Gábor Arion és Szatmári Gergely) döntenek, és a jelentkezők közül 10 embert díjaznak 1, maximum 3 éven keresztül. A díj célja, hogy a tehetséges fiatalokat a pályakezdésben vagy szakmai fejlődésükben támogassák.

A down-szindórmás kisbaba és új anyukája

Kolléganőnk, Rostás Bianka hosszútávú projektjében egy Down-szindrómás kisfiú örökbefogadását követi és fotózza végig, aminek története már önmagában is különlegesnek minősül: Jásper Éva 43 évesen titokban fogadott örökbe egy Down-szindrómával és szívrendellenességgel született kisfiút, Tamást. Az örökbefogadási nyilatkozat benyújtásakor azonban

Éva volt az egyetlen ember az országban, aki egyedülállóként, kimondottan Down-szindrómás kisgyereket szeretett volna örökbe fogadni.

a város és vidék találkozása

Németh Péter kollégánk két projektet épít egymásra: az egyikben szülővárosát és egyéb, a lelkéhez közel álló vidéki és budapesti helyszíneket végigkövetve igyekszik feltárni, hogy mit jelent ma Magyarországon vidékinek vagy fővárosinak lenni, továbbá, hogy miként befolyásolja az életünket az, ahonnan származunk.

A fenti projekt a másodikban csúcsosodik ki oly módon, hogy itt már Budapest és a vidék metszéspontjait dokumentálja a saját szemszögéből. Az elkészült riportot teljes egészében láthatja majd a Velveten.

Kollégáink tehát az ösztöndíjat felhasználva ezekben a témakörökben alkothatnak, a kész anyag elkészítésére minimum egy évük van. Amennyiben az eddigi 25 év munkái érdeklik, a program archívumát ajánljuk megtekintésre.