horoszkóp
shutterstock 584890351

Mi kell egy jó álláshoz? Nem a papír, vagy az iskola számít

2017.04.01. 11:24

Ez Magyarország, és ez 2017. Akarva-akaratlanul cseperedik az újabb generáció, ami már teljesen máshogy látja a munkát, és hazánkat is, mint elődeik. Boncolgattuk már, hogy mennyi lenne az ideális fizetésigényük, megírták azt is, mivel lehetne őket motiválni, ezzel kapcsolatban pedig egy cégvezető is írt, hogy ő hogyan látja a fiatalok vs. pénz vs. élet témát.

Az ifjúságot tavaly egy 8000 fős kutatással kérdezték, többek között erről is. A Magyar Ifjúság Kutatás teljes, első kiadása itt érhető el.

Mi kell egy jó álláshoz?

A kutatás nem azt nézte, hogy a munkahelyek mit várnak el, hanem hogy a fiatalok mit gondolnak arról, hogy mi kell egy sikeres munkavállaláshoz. Ezek vagy hallomásra, vagy zömében saját tapasztalatra alapulnak. 

A legfontosabb az, hogy valaki értsen az adott dologhoz, és legyen benne gyakorlata. Nem meglepő: jó kapcsolatok is kellenek hozzá, valamint a nyelvtudás, ami nem feltétlen papírokhoz kötött, elég, ha valaki képes társalogni egy idegen nyelven.

Csak ezek után jön a papír, végzettség, tanulás, képzések, a családi háttér, vagy az iskola hírneve. Ezek tehát kevésbé számítanak a fiatalok szerint.
allas1.PNG

A kutatás is igazolja tehát azt a feltételezést, amiről a Velvet postafiókjába is sok levél érkezett: ma Magyarországon nem igazán szükséges éveket eltölteni a felsőoktatásban, nem ezen múlik egy jó munka. Bár az idősebb generáció azt mondja, és arra utasítja a fiatalokat, hogy tanuljanak - mert ők nem tehették meg -, egyre jobban látszik, hogy sem a képzések minősége, sem relevanciája nem számít. A tananyag sokszor idejét múlt, a papírok megszerzése után a munkaadó pedig teljes képzést nyújt ahhoz a szakterülethez, amivel adott emberünk foglalkozni fog. Tehát az előtte lévő 3-5 év történései nem hasznosulnak.

A jó munka pedig inkább a kapcsolatokon, vagy azon múlik, mennyire törtető valaki. Általában a jó melók fele nincs is meghirdetve, baráti ajánlások alapján lehet betölteni egy-egy pozíciót.

Van szükség a papírokra, vagy felesleges volt az egyetem?
Ön hogy látja?

De nagyon sokan vesződnek például azzal is, hogy a főiskola, egyetem elvégzése után nehezen találnak munkát, vagy körülbelül ugyanazért az összegért, mint amennyit egy érettségi, vagy egy szakképzés után rögtön megkapnának. Persze azt sem szabad felejteni, hogy az évek során a fizetés emelkedhet, és ebben már nagy különbségek is lehetnek, a szakterületek, és a vállalkozás méretének függvényében.

Na igen, a fizu!

A Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os adatai alapján elmondható, hogy a fiatalok zöme 200 ezer forint körüli nettó fizetésre vágyik kezdő fizetésként, amibe nem lehet nagyon belekötni. Mivel a kutatás országos szinten zajlott, ezért viszonylag nagy a szórás: egy Kelet-magyarországi kisvárosban élőnek teljesen más elvárásai vannak, mint egy Nyugat-magyarországi nagyvárosban élő fiatalnak, vagy egy budapestinek. 

allas2.PNG

Cikksorozatunk hamarosan folytatódik: megnézzük, valójában mire költenek, vagy mire költenének a fiatalok. Addig pedig szavazzon:

Ön szerint mi kell egy jó álláshoz?

 • 1355
  Szaktudás, hozzáértés, jártasság.
 • 1297
  Jó kapcsolatok.
 • 201
  Szakmai gyakorlat.
 • 189
  Állandó tanulás, képzések.
 • 179
  Nyelvtudás (nem nyelvvizsga-papír).
 • 72
  Papír, végzettség.
 • 60
  Jó családi háttér.
 • 24
  Az iskola hírneve (ahol végzett).