Tabi, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szagazonosító kutyája tízévnyi szolgálat után nyugdíjba vonul, ezért a rendőrök új gazdit és szerető otthont keresnek neki. Ha szeretné hazavinni, tárazzon be lecsókolbászból, és gyorsan meg fogják találni a közös hangot.

Az ordas német juhász 10 hónapos korában került a rendőrséghez, ahol a szagminták és nyomok egyezésének kiszimatolása volt a feladata. De most át is adnánk a szót legutóbbi főnöknek, Ráb Attila törzszászlósnak, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetői csoportjának parancsnokának, akivel hat éven át dolgoztak együtt.

Tabi ivartalanított, jó vérmérsékletű, nyugodt eb. Az embereket nagyon szereti, bár a gyerekzsivajt kerüli. A többi kutyával nem jön ki túl jól, főleg a szukákkal. Jobban szereti, ha a gazdi figyelmén és szeretetén nem kell mással osztoznia. Sajnos ezért nem tudom sem én, sem a kolléganőm hazavinni, mivel nekem hat, neki öt kutyája van otthon. A kényszerhelyzet miatt keresünk neki új családot. Nehéz tőle megválni, nagyon imádjuk, éppen ezért szeretnénk, ha jó helyre kerülne. Volt már több jelentkező is, de mint kiderült, ők telephely őrzésére akarták használni, ami szóba sem jöhet! Tabi tíz évig keményen dolgozott, hozzávetőlegesen legalább ezer szagazonosítást végzett, betörőket, rablókat, gyilkosokat sikerült a nyomozóknak a szimata alapján felelősségre vonni, ezért megérdemli, hogy nyugdíjas éveit pihenéssel töltse egy kertes ház puha pázsitján!

A parancsnok szerint Tabi imád a fűben heverészni és napozni, de kedvenc labdájáért azért még mindig lelkesen szalad. A lecsókolbász iránti rajongása pedig onnan ered, hogy mindig azt kapott jutalomfalat gyanánt egy-egy szagazonosítás után.

Volt, hogy a nyomozók az üvegfal mögött állva drukkoltak azért, hogy Tabi kiválassza annak a személynek a szagmintáját, akire gyanakodtak. Amikor pedig lefeküdt annál, szinte ujjongtak, majd kisvártatva egy nagy zacskó lecsókolbásszal a kezükben jelentek meg az irodámban. Nagyon szerették a kollégák, egy simogatást mindig bezsebelt tőlük, ha találkoztunk az udvaron.

A kutya egyébként nem válogatós. A száraz tápot éppolyan jóízűen ropogtatja el, mint a házi kosztot. Mivel azonban elég hízékony, Ráb Attila azt tanácsolja, hogy bármennyire is könyörgő a tekintete, ne adjon neki túl sok nasit.

Ha jól bánnak vele, véleményem szerint négy-öt évig még nagyon hű társa lehet valakinek.

Idős ember mellé tökéletes választás lehet, mivel nem szeleburdi, nem rohangál naphosszat, a kertet sem kell félteni tőle, és attól sem kell tartani, hogy a csaholásától lesz hangos az utca.

Ha úgy érzi, szívesen befogadná Tabit a családjába, a 06-20-444-1306-os telefonszámon érdeklődhet.

Via Zsaru Magazin/police.hu