Letartóztatása után 48 évvel Leslie van Houten, a Manson-gyilkosságok egyik elkövetője azzal állt elő, hogy léteznek eddig visszatartott, 1969-es hangfelvételek, amik bizonyítják az ártatlanságát. A nő 1971 óta börtönben ül, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért, és már többször kérvényezte, hogy engedjék szabadon. 

Most azt állítja, hogy Charles Manson annak idején teljesen a hatalmába kerítette társait, tulajdonképpen hipnotizálta őket, és ezért követték el a szörnyűségeket – a hangfelvételek ezt hivatottak bizonyítani –, továbbá ő maga sem hibás azért, hogy egyik áldozatába legalább tizenhatszor beleszúrt egy kést – írja a TMZ

Azzal érvel: mivel már régóta nincs Manson hatása alatt, ezért nem is veszélyes a társadalomra. 

Manson nem sorozatgyilkos

Charles Manson már a csoportja által elkövetett gyilkosságok előtt ismert bűnöző volt, aki számtalanszor ült börtönben. A szakvélemények szerint pszichopata férfi, magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének tartotta. Szektává formált hippipünkösdista közössége, amelyet az 1960-as évek végén alapította Los Angelesben, főleg a fiatal, főiskolás lányokat vonzotta, de akadt köztük néhány fiú is. Előszeretettel nevezték magukat Manson Családnak. 

Mansonra soha nem tudták rábizonyítani, hogy tevőlegesen is részt vett a gyilkosságokban, de valamennyit ő tervelte ki, követői pedig végrehajtották az az utasításait (a legtöbbnél Manson is jelen volt). A szekta tagjai gyilkolták meg többek közt Sharon Tate színésznőt, Roman Polański filmrendező feleségét is, aki akkor nyolc és fél hónapos terhes volt. 1969 nyarán összesen kilenc gyilkosságot követtek, el drog és alkohol hatása alatt. 

Leslie Van Houten is Manson elkötelezett híve volt. Leno LaBianca  és felesége, Rosemary meggyilkolásában találták bűnösnek. Van Houten szorította Rosemary LaBianca fejére a párnát, miközben egyik tettestársa megkéselte a nőt.

A halott asszonyba Van Houten ezután még vagy tizenhatszor belevágta a kést.

Manson kifejezett utasítása volt, hogy a késelésben minden egyes lánynak tevékenyen részt kell vennie. Mivel egyik nő sem akarta az utolsó csapást mérni az áldozatokra, ezért csak többször megszúrták őket, de általában az egyik férfi szektatag fejezte be a bűntényt.

Van Houten egyik érve az volt a bíróság előtt, hogy Rosemary LaBianca már halott volt, amikor ő sorra került, és többször megszúrta. Ennek ellenére elítélték a gyilkosságok idején – ekkor mindössze 19 éves, és egyben a legfiatalabb nő volt, akit 1971-ben halálra ítéltek Kaliforniában. Egy évvel később azonban a bíróság felülbírálta a döntését, és végül életfogytiglanra módosították az ítéletet. 

A most 68 éves asszony már legalább tizenkilenc alkalommal kérvényezte a feltételes szabadlábra helyezését. Legutóbb tavaly áprilisban, akkor a példás viselkedésére hivatkozott, és hogy főiskolai végzettséget is szerzett a börtönben. Kérelmét azonban minden alkalommal elutasították. 

Az állítólagos hangfelvételekre vonatkozó legfrissebb kérelmét még nem bírálták el. Ha valóban léteznek ezek a szalagok, az azért is lenne érdekes fejlemény az ügyben, mert Van Hounten a 46 éves raboskodása alatt 

soha nem tudta megmagyarázni, hogy miért vett részt a gyilkosságban. 

Az alábbi videóban Van Houtenről látható néhány régi kép, abból az időből amikor a szektához csatlakozott. Megdöbbentő, ahogy tettestársaival 21 évesen, nevetve sétálnak végig a bíróság folyosóján. Valószínűleg akkor még fel sem fogták, mit jelent az, hogy egész életükben börtönben ülnek majd.