Őszintén nem szeretem a gyerekeket. Koszosak, idegesítőek és gusztustalanok. Ha pedig elég idős vagyok ahhoz, hogy szavazzak, lottózzak, vezessek és börtönbe kerülhessek, miért ne tudhatnám már most, hogy nem akarok gyereket?

– magyarázza és teszi fel a kérdést a 19 éves Kathelin a Vice riportjában, melyből az derül ki, hogy egyre több huszonéves dönt amellett, hogy önszántából sterilizáltatja magát.

A jelenség - aminek a hivatalos neve „gyermeketelen mozgalom" - évről évre több fiatal számára szimpatikus. Olyannyira, hogy ma Nagy-Britanniában ötből egy nőnek soha nem lesz gyereke, szemben azzal, hogy az 1970-es években ez az arány 1:10-hez volt - derül ki a BBC dokumentumfilmjéből a témáról. 

Nem csak nők mondanak nemet a gyerekre

A 29 éves Paul Pritchard 11 éven keresztül küzdött azért, hogy vaszektómiát végezzenek el rajta, azaz elköttesse az ondóvezetékét. „Soha nem éreztem magam apatípusnak és a gyerekek soha nem szerepeltek a hosszútávú terveim között” - kezdi a magyarázatot a férfi, aki már túl van a műtéten.

Elmondása szerint azonban ennél mélyebb okai is vannak, hogy a beavatkozást választotta. A férfi 1-es típusú cukorbetegséggel él és nem akarta, hogy ezt esetleg tovább örökítse. 

Kegyetlenség lenne tőlem, ha kitennék ennek egy gyereket

- mondja, ezzel a gondolattal pedig nincs egyedül. A cikk elején idézett Kathelin, aki mentális problémákkal és szívelégtelenséggel küzd, szintén genetikai okokból akarja sterilizáltatni magát.

Van, aki a rossz példa miatt nem akar szülni

A 28 éves Andie nem attól tart, hogy valamit továbbörökítene a gyerekének, sokkal inkább attól fél, hogy belőle mit hozna ki az anyaság

Az anyám egy nagyon erőszakos ember volt. Én pedig félek attól, hogy a saját anyámmá válok, mert amit én az anyaságból kaptam gyerekként az csak kegyetlenkedés volt. Soha nem akarnám, hogy az én gyermekeimnek olyan dolgokon kelljen keresztülmenniük, mint nekem

- mondja a lány, aki tavaly köttette el a petevezetékét, a műtétet pedig élete legjobb döntésének tartja.

Senki nem állítja meg az embereket, hogy gyerekük legyen, akkor miért állíthatnánk meg bárkit, hogy ne legyen gyereke?

- érvel Andie, aki azt is hozzáteszi, ő nem tartja teljesen kizártnak, hogy egyszer szülő legyen. Számára egyszerűen szimpatikusabb az örökbefogadás vagy másokkal közösen nevelés gondolata. Ezzel szemben Kathelin és Paul határozottan állítják, ők soha nem akarnak szülőként részt venni egy gyerek életében.

A nap végén inkább bánom azt, hogy soha nem lettem apa, minthogy megbánjam, hogy gyereket csináltam

- mondja Paul. Bár ezt a nézetet vélhetően Kathelin is osztja, ő inkább azzal magyarázza a döntését, hogy élvezni szeretné az életét

„Egyedül akarok lenni, a partneremmel akarok lenni, utazni szeretnék, pénzt költeni és nem gondolom, hogy emiatt el kéne ítélni engem.

Az én generációmban szinte mindannyian csonka családokból jövünk. Sokan egyszerűen nem akarunk szaporodni. De ez az én életem és nem bántok vele senkit

- jelenti ki határozottan a fiatal lány, aki egyelőre csak tervezi a műtétet, időpontja még nincs.