Szép új világ:

egy kaliforniai startup több ezer dollárért árulja fiatalok vérét, és azt ígérik, hogy aki részt vesz a vérátömlesztésen, az maga is megfiatalodik. Vagyis örök életet kapunk, ha igénybe vesszük a szolgáltatásukat, amit nyolcezer dollárét (azaz több mint kétmillió forintért) kínálnak. 

Az Ambrosia nevű cég mögött egy orvosi egyetemet végzett, de engedéllyel nem rendelkező tulajdonos áll, Jesse Karmazin, aki azt szeretné tesztelni, hogy milyen hatása van annak, ha valaki fiatal, 16 és 25 év közötti embertől kap vért.

Ismerős valahonnan ez az egész? 

Igen, ez az egész fiktív szinten már megjelent az HBO sorozatában, a Szílicium-völgyben. A széria egyik karaktere, Gavin Belson valami nagyon hasonlóval próbálkozott az egyik részben, amelynek stílszerűen az volt a címe, hogy The Blood Boy (A Vérsrác).

Az egész projekt még elbírálás alatt áll, de állítólag a vérátömlesztős fiatalításban benne van Peter Thiel üzletember, a Szilícium-völgy ismert alakja.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy nagyjából 80, a hatvanas évei közepén járó páciens vérét tesztelték a transzmisszió előtt és után. A startup kitalálója, Karmazin szerint egyes pácienseken látni lehetett a terápia pozitív hatásait, mert jobban néztek ki, és az izomtónusuk is javult.

Azonban konkrét bizonyíték nincs rá, hogy a vérátömlesztés valóban gyógyító és fiatalító hatású lenne, és néhány szakíró inkább azt emelte ki, hogy csak a placebo-hatás érvényesült az eddigi tesztalanyokon.

Nem mai ötlet

Ha máshol nem, Ráth-Végh István Az emberi butaság című könyvében olvashattak már hasonlóról: a XVII. század közepén, Párizsban lett divatos ötlet a fiatalok vérének megcsapolása, majd 1664-ben egy Lowers nevű angol illető a módszert két kutyán próbálta ki.   Ez hallatlanul fellelkesítette Jean-Baptiste Denys-t, XIV. Lajos udvari orvosát, aki (elvileg) három és fél deci bárányvért ömlesztett át egy 15 éves fiúba. Mivel az illető túlélte a dolgot, a kísérletet megismételte, egy fizikai munkással. Alighanem mindkettejüknek az volt a szerencséje, hogy nem kaptak túl sok idegen vért, így az nem váltott ki a szervezetükből nem kívánt reakciót. 

Sajnos harmadik alanya, egy Gustaf Bonde nevű svéd államférfi nem volt ilyen szerencsés, és a második átömlesztés után meghalt. Denys utána már csak egy Antoine Mauroy nevű, mentális betegségben szenvedő férfi estében próbálkozott a vérátömlesztés gyógyító lehetőségeivel, de ő meg a harmadik kezelés után halt meg. (Igaz, utóbb kiderült, hogy megmérgezték.)  Denys ezután visszavonult, 1704-ben meghalt - a vércsoportok felfedezéséig pedig még kétszáz évet kellett várni.

via Mashable

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Örök életet ígér a gazdagoknak a fiatalok vérét kínáló startup

Egyáltalán nem bizonyított, hogy valóban fiatalító hatású lehet egy ilyen vértáömlesztés, de attól még próbálkoznának vele.

2 · Jun 10, 2017 12:52pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments