Az éjszakába nyúló, több mint 10 órás repülőjáratokat nagyon nehéz átvészelni - ilyenkor szinte mindenki kávét vagy teát rendel a légiutas-kísérőktől. Azonban lehet, hogy jobb, ha átgondolja, hogy ilyen italokat rendeljen legközelebb - egyik sem olyan egészséges, mint amennyire annak tűnik.
Nemrég egy stewardess arról mesélt a Business Insider nevű magazinnak, hogy a repülőgép személyzete egyáltalán nem szokott fogyasztani az utasoknak felszolgált kávéból és teából. És hogy miért nem?
Egyrészt a víz, amiből ezek a forró italok készülnek sima csapvíz, ami gyakran lehet szalmonellás. Másrészt az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vizsgálata kimutatta, hogy a hosszabb járatokon sokkal több a baktérium a csapvízben, mint a rövid távú gépeken. Ráadásul a repülőgépeken tesztelt rendszerek 13 százaléka potenciálisan veszélyes baktériumot tartalmaz.
De hát felforrósítják a vizet, nem?
Bizonyára Önben is felmerült ez a kérdés, hogy miért nem tűnnek el a baktériumok, amikor felforrósítják a vizet a kávéhoz/teához a repülőkön. Az sajnos tévhit, hogy egy gyors forralás után már teljesen kicserélődik a víz, és semmi probléma nem lesz az itallal, legalább 10-15 percig kell forralni, hogy minden baktérium eltűnjön. Mindehhez még hozzájön az is, hogy ezeken a gépeken nem is forrósítják fel eléggé a vizet az italokhoz, így a kórokozóknak ugyanúgy szabad utat engednek.
Az EPA vízminőséget vizsgáló tesztjein minden nyolcadik repülőgép megbukott, és nem felelt meg a hivatal előírásainak. A szervezet ezért néhány éve komolyabban kezdte szabályozni a fedélzeten felszolgált víz minőségi szabályait, és szigorúbb elvárásokat fogalmazott meg az amerikai légitársaságokkal szemben.
Az amerikai Légiutas-kísérők Szövetsége (The Association of Flight Attendants) viszont ellene ment a környezetvédelmi hivatalnak, mert az ő álláspontjuk szerint ez a szabályozás nem elég szigorú és nem kényszeríti ki eléggé a víztartályok megfelelő tisztán tartását.
Mindenesetre ha legközelebb hosszabb repülőútra utazik az Egyesült Államokba, fogadja meg tanácsunkat, és inkább előre palackozott italokat kérjen a légiutas-kísérőktől.
via People
Tudta, hogy az amerikai légiutas-kísérők egyáltalán nem szoktak kávét és teát inni a repülőn? Megvan az oka, hogy miért nem.
28 · Jul 11, 2017 05:00pm Tovább a kommentekhez