Amikor az ember pubertáskorba lép, elkerülhetetlen, hogy némileg megváltozzon. A fiúknak mélyülni kezd a hangjuk, a lányoknak megnő a mellük, és elkezdünk szőrösödni, ám van egy hely a világon, ahol a kamaszkor eljövetele sok lánynál azzal jár együtt, hogy fiúvá válik.

A Dominikai Köztársaság egyik kis falujában, Salinasban, egy ritka genetikai rendellenesség miatt, szinte minden 90 lányból egy, 12 éves korában péniszt növeszt – írja a Daily Mail. A jelenség hivatalos neve pszeudohermafroditizmus, de a faluban külön szavuk van rá. Ezeket a gyerekeket úgy nevezik, hogy „guevedoce”, ami nagyjából azt jelenti, hogy „pénisz 12 évesen”.

A rendellenességet egyébként az okozza, hogy a gyerekek szervezetéből magzatkorban hiányzik az 5-alfa-reduktáz nevű enzim, ami abban játszik szerepet, hogy már a méhben kialakuljon a férfi nemi szerv. Így mikor ezek a babák világra jönnek, nincsen péniszük, se heréik és lánynak tűnnek, csak mikor 12 éves koruk környékén elkezd bennük nagy mennyiségben termelődni a tesztoszteron, kezd el nőni a férfi nemi szervük és a hangjuk is mélyül.

Emlékszem, régen kis piros ruhát viseltem. Otthon születtem, nem kórházban és nem tudták, hogy milyen nemű vagyok

– meséli a BBC a témában készített dokumentumfilmjében Johnny, aki eredetileg Felicitiaként született. A húszas éveiben járó férfit a szülei lányként nevelték, bár elmondása szerint ő maga soha nem érezte magát igazából lánynak. A srácnál hétéves korában kezdődött a változás és állítja, hatalmas megkönnyebbülés volt ez számára.

Amikor megváltoztam, végre boldog voltam

– mondja.

Érdekes módon a nemváltás után nem minden srác cseréli le a nevét, sokan megtartják azt, amivel születettek, így Salinason teljesen bevett szokás, hogy egy férfit esetleg Katalinnak hívjanak. 

A jelenséget egyébként először az 1970-es években vizsgálta Dr. Julianne Imperato, a Cornell Egyetem kutatója. Később a szakemberek Pápua Új-Guineában is találtak hasonló eseteket, ám kiderült, ott kevésbé fogadják el a lányból fiúvá váló gyerekeket. Ezzel szemben Dominikában annyira ünnepeltek, hogy a kis faluban nem is kettő, hanem három nemet tartanak számon: fiú, lány és guevedoce.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ebben a faluban a lányok 12 évesen péniszt növesztenek és fiúvá válnak

A ritka genetikai rendellenesség minden 90 lányból egyet érint.

56 · Aug 12, 2017 08:40am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments