2014 és 2016 között több mint 11 ezer ember halálát okozta a gyorsan és hirtelen terjedő ebolavírus észak-Afrikában. A hatalmas pusztítás hatására létrejött egy kezdeményezés, amely a súlyos és halált okozó betegségek terjedésének próbál gátat szabni. A cél, hogy minél gyorsabban felismerjék a lehetséges kórt, és azonnal reagálni is tudjanak rá. 

A globális egészségbiztonsági menetrend néven futó tervezetet az amerikai járványvédelmi központ készítette el, és 49 országban kezdte el működtetni. A Wall Street Journal jelentései alapján azonban úgy fest, ezt a számot 2019 őszére 39-re csökkentik, amely így elsősorban Kínát, Haitit, Ruandát, Indonéziát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot érinti. 

Sok szakértő aggódik most amiatt, hogy milyen katasztrofális következményekkel járhat ez a visszaesés. Bill Gates egyenesen attól tart, hogy egy új, végzetes betegség rengeteg ember halálát okozhatja, ami akár 2019-re be is következhet. A Business Insiderben megjelent cikkében a következőképp érvelt ezzel kapcsolatban: 

Akár a természet, akár terroristák keze lenne a dologban, epidemiológusok szerint egy gyorsan terjedő légúti kórokozó kevesebb, mint egy év alatt akár 30 millió ember halálát is okozhatja. Úgy vélik, reális azt feltételezni, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben ez meg is fog történni.

Egy másik szakértő, a biovédelemmel foglalkozó George Poste arra is rávilágított, hogy közeledik az 1918-as spanyol influenzajárvány centenáriuma, amely akkoriban 100 millió embert ölt meg. Persze az emberiség sokat tett a járványok terjedése ellen az elmúlt száz évben, szerinte mégsem fogjuk tudni elkerülni egy hasonló erősségű baktériumtörzs elterjedését. 

A jó hír az, hogy a biotechnológia fejlődésével a vakcinák és egyes gyógyszerek segíthetnek abban, hogy megakadályozzuk a vírusok terjedését. A legtöbb, amit tehetünk, hogy ugyanúgy készülünk fel a természetben kialakuló járványokra, mint egy szándékos biológiai támadásra

- foglalta össze Gates. 

(IndependentMetro)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Bill Gates: jövőre milliók halálát okozhatja egy járvány

Szerinte ugyanakkora az esélye a természetben kialakuló fertőzésnek, mint egy biológiai támadásnak.

48 · Feb 07, 2018 06:51am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments