Ismeri az érzést, amikor zenehallgatás közben erős érzelmek öntik el, és a hatásukra az egész teste libabőrbe borul? Ha igen, akkor szerencsésnek mondhatja magát, mert ez nem jellemző mindenkire. 

Talán pont ez az oka, hogy végre tudományos vizsgálat alapját képezi a libabőrt kiváltó zene is, vagyis az érzelmek és a fizikai reakciók között húzódó összefüggések. Megértésükhöz persze kutatásokra, kísérletekre és sok bizonyításra van szükség, de minél jobban körvonalazódnak az okok és az okozatok, egyre több depresszióra hajlamos vagy súlyos érzelmi problémákkal küszködő emberen lehetne segíteni. 

Matthew Sachs, a Harvard egyetem egykori tanára tavaly indult el ezen az úton azzal, hogy húsz személy agyműködését vizsgálta meg zenehallgatás közben. Célja az volt, hogy megtudja, pontosan mi aktiválja az emberek érzelmi reakcióit egy ilyen külső inger stimulálta helyzetben. A húsz emberből tíz azt állította, hogy átéli a libabőrt, amikor számára tetszetős zenét hall, a másik tíz azonban sosem tapasztalt ilyesmit. A vizsgálatból, amelyet a kutató az Oxford Academicben publikált, kiderült, hogy azok, akiknél sikerült fizikai és érzelmi reakciót kiváltaniuk a zenével, teljesen más agyi struktúrával rendelkeznek, mint a többiek, akiket maximálisan hidegen hagy a zene.

A hallókérget idegrostok kötik össze az érzelmek feldolgozására alkalmas agyi területekkel. A kutatás azt mutatta, hogy akiknél ezek az idegrostok sűrűbbek voltak, jobban működött a kommunikáció az agyuk két régiója között, és így a feldolgozás is hatékonyabb lett. Ez nyilvánvalóan csak azokra volt igaz, akik a zene hallatán libabőrt tapasztaltak.

Következésképp, akit kiráz a hideg a zenétől, az erősebben és intenzívebben éli meg az érzelmeit. 

Noha a tanulmány csak kis számú csoportot vizsgált, Sachs jelenleg is olyan kutatásokat folytat, amelyekkel megvizsgálható az agy tevékenysége az érzelmi reakciókat kiváltó zene hallgatása közben. Tisztában van ugyanakkor azzal is, hogy az érzések összekapcsolhatók a zenéhez köthető emlékekkel is, amelyeket azonban, azt mondja, nem lehet laboratóriumi körülmények között irányítani.

Sachs abban bízik, hogy megtudja, milyen neurológiai okai vannak ezeknek a reakcióknak, mivel ez nagy előrelépés lenne a pszichés betegségek kezelésében is.

A depresszió a mindennapi örömök megtapasztalásától fosztja meg az embert. Egy terapeuta pedig könnyedén alkalmazhatja a zenét arra, hogy feltárja ezeket az érzéseket

– tette hozzá a tanulmányban Sachs.

(neurosciencenews)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Libabőrös lesz a zenétől? Gratulálunk, az ön agya nagyon különleges

Kutatók megállapították, hogy érzékenyebbek és érzelmesebbek azok, akiket kiráz a hideg a jó zene hallatán. Az okok az agy működésében keresendők.

206 · Feb 11, 2018 09:14am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments