A texasi Jace Downey még csak 30 éves, de már megtapasztalta, milyen pusztításra képes az addikció egy ember életében, és azt is, hogyan lehet elindulni a gyógyulás útján. A nő ugyanis több mint két évtizeden keresztül szenvedett a szexfüggőségétől. Igen, jól olvassa, több mint húsz évig irányította az életét a betegség, ami ötéves korában kezdődött nála és kis híján öngyilkosságba kergette.

Rajzfilmektől a pornóig

Downey elmondása szerint még óvodás volt mikor először elkezdett maszturbálni, miközben arról fantáziált, hogy a kedvenc mesehősei szexelnek. Ahogy pedig egyre idősebb lett, a szex teljesen átvette az uralmat az élete felett. Attól kezdve, hogy elkezdett férfiakkal testi kapcsolatba kerülni, egyre többet és többet akart, a napjai nagy részét az töltötte ki, hogy mikor dolgozott folyamatosan pornót nézett, a szabadidejében pedig férfiakkal találkozott, hogy egy-egy gyors menetet lezavarjon. De nem a testi kielégülésért tette.

Számomra a szex soha nem volt jó. Minél többet csináltam, annál kevésbé akartam igazából csinálni. Valójában azért volt rá szükségem, mert teljesen eltompított és elnyomta azt a fájdalmat, amit folyamatosan éreztem

- idézi a nőt a Ladbible.

A kettősség pedig, hogy magát hajszolta bele szexuális kapcsolatokba, amiket nem is élvezett és rettenetesen érezte magát tőlük, odáig vezetett, hogy Downey eldöntötte, nem akar tovább élni és készített egy listát arról, hogy mi mindent kell elintéznie mielőtt megöli magát. Ám végül ez az időszak változtatta meg az életét, ugyanis a halála megtervezése közben merült fel benne először, hogy vajon vannak-e mások is, akiknek olyan a viszonyuk a szexhez mint neki. Így talált rá egy terápiás csoportra, amit hozzá hasonló szexfüggők számára hoztak létre. Ez volt az a pont, mikor megértette, hogy egy betegségben szenved, amit kezelni kell.

 

A múlt traumáit nem lehet elnyomni

Miután csatlakozott a csoporthoz elkezdett foglalkozni önmagával és nekilátott annak, hogy válaszokat keressen a miértekre. Így jött rá, hogy bár megpróbálta kitörölni az agyából a traumákat, amik gyerekként érték, a tudattalanja megőrizte az emlékeket, amik nagy szerepet játszottak abban, hogy szexfüggő lett.

A terápia során  Downey-nak sikerült felidéznie azt, hogy az apja - aki korán elhagyta a családot - ötéves korában molesztálni kezdte. Mikor az apjánál volt hétvégente, két éven keresztül mindig az volt a program, hogy együtt pornót néztek, majd eljátszották a látottakat. Mikor  Downey hétéves lett, a dolog egyik pillanatról a másikra abbamaradt, ez pedig még nagyobb zavart okozott a lányban.

Hirtelen értéktelenné váltam, nem voltam többé különleges. Persze nagyon örültem annak, hogy a dolog abbamaradt, de ezt követően arról kezdett el szólni az életem, hogy kétségbeesetten újra értékes akartam lenni. Ötévesen pedig azt tanultam, hogy ezt csak azzal érhetem el, ha hagyom, hogy valaki kihasználja a testem. Ez maradt meg bennem és az elkövetkező években is ezt hittem

- magyarázza a fiatal nő, aki a felismerést követően egy időre cölibátust fogadott. Egy évig egyáltalán nem is szexelt, viszont bejárta Amerikát, ahol több csoporttal is találkozott és elvégzett egy tanfolyamot, hogy ő is segíteni tudjon más szexfüggőknek. Ebben az időben pedig megismerkedett egy férfival, aki segített neki rájönni arra, hogy sem a túlzott szexelés sem a teljesen megvonása nem megoldás, így Downey egy év után feladta a cölibátus, hogy a párjával, életében először, megpróbáljon felépíteni egy testileg és lelkileg is kiegyensúlyozott kapcsolatot.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.